Csendőri védelem mellett szüretelik Szicília zöld aranyát

pistachio Bronte Sicily Italy
Vágólapra másolva!
A Közel-Keleten őshonos, Szicília vulkanikus vidékére pedig mór közvetítéssel jutott el a pisztácia, amikor azok uralmuk alatt tartották a szigetet a 9-11. században. Napjainkra a világ egyik legjobb és egyben legdrágább minőségű termését takarítják be itt, az Etna közelében, ami így a helyi gazdaság egyik legfontosabb mozgatójává válik a szüretek idején.
Vágólapra másolva!

Olasz szigeten terem a világ egyik legkülönlegesebb pisztáciája, a verde di Bronte, azaz Bronte zöld pisztáciája, vagy ahogy még nevezik: Szicília zöld aranya. A termesztése és a betakarítása lényegében még ma is a régi módszerekkel történik: kézi erővel, a termést a szabadban szárítva, amit főként – derül ki a BBC riportjából – olyan tapasztalt munkavállalók végeznek, akik korábban már dolgoztak más termőterületeken is ezzel a növénnyel.

A különleges minőségű pisztácia az Etna vidékéről, Bronte városa mellől Forrás: Shutterstock

Az Etna tövénél, Bronte városának vonzáskörzetében mintegy 3000 hektáron sorakoznak a pisztáciafák, ahol az éghajlati viszonyoknak és a vulkanikus talajnak köszönhetően, különleges minőségű és ízélményt kínáló termést adnak.

Igaz, csak minden második évben.

Mert annak ellenére, hogy a Bronte-pisztácia csak a globális termelés 1 százalékát adja, a legdrágábbak közé tartozik.

A termés kilogrammjáért héjával együtt is megadnak 15,50 eurót (több mint 5000 forint), ami nagyjából kétszerese a világ két legnagyobb pisztáciatermelő országa, az USA és Irán termésárainak.

A helyi kereskedelmi szövetség adatai szerint 230 olyan gazda folytat termelést a térségben, akik megfelelő eredetigazolás birtokában művelik a pisztáciaföldeket, és árujuk kapcsán jogosultak a márkanév használatára. A szövetség elnöke szerint az e gazdálkodásokból származó termés prémiumminőségű, és színét is sokkal tovább őrzi meg, mint más fajták.

Kézzel történik a betakarítás Forrás: Shutterstock

Az itt termő pisztácia egy részét a helyi élelmiszergyártás hasznosítja, de 80 százaléka exportra kerül. Franciaország, Németország, Japán, Svájc és az USA tartozik a legnagyobb vásárlói közé.

Bronte városának betakarítástól függetlenül is, évente mintegy 20 millió eurós (kb. 6,5 milliárd forint) bevétele keletkezik a pisztácia termesztéséhez kapcsolódó ügyletekből.

Az ültetvények egy része egyébként turistákat is fogad, így a látogatók betekintést nyerhetnek a gazdálkodás mozzanataiba is.

A zöld arany kapcsán mindössze egyetlen nagy, igaz, állandósult problémával kell a termelőknek megküzdeniük. Ez pedig a tolvajok működése, mely minden betakarítási évben felerősödik.

A verde di Bronte a világ valószínűleg legdrágább pisztáciája Forrás: Shutterstock/Gandolfo Cannatella

Például 2009-ben 300 kilogramm termést loptak el a betakarítás után a földekről, ami mai áron 4600 euró értéket képvisel. Viszonyításként: 2015-ben 1400, 2017-ben 1250 tonnát sikerült a termelőknek betakarítaniuk. A termés mennyisége függ az időjárás alakulásától is.

Idén is szeptember lesz a betakarítás hónapja, és a termelők aggódnak, hogy a pisztáciatolvajok idén is megjelennek földjeiken, méghozzá az éj leple alatt, ahogy a korábbi években.

A gazdák azt mondják: azért vannak gondban, mert az ültetvények felügyeletét maguk nem tudják megoldani, hiszen ezek mind a városon kívüli területeken vannak.

A termést a napon szárítják, és időnként átforgatják Forrás: Shutterstock

A gazdálkodók és Bronte polgármesterének kérése nyomán, a Carabinieri, azaz az olasz csendőrség, ígéretet tett arra, hogy megerősítik jelenlétüket a földek környékén a betakarítás hónapjában, ezzel is elősegítve, hogy a gazdákat ne érje kár. Az egyik termelő azt mondta, közösségeik számára annyira fontos a betakarítás időszaka, hogy ilyenkor helyi lakosok is önkéntesen vállalnak éjjeli járőrözést, ami a farmerek többségét nyugalommal tölti el.

A csendőrség képviselői nyilatkoztak a BBC-nek, és megerősítették, hogy idén szeptemberben megnövelt létszámmal, és kifejezetten a termés védelmére vonulnak majd a földekhez. Szükség esetén pedig idén is bevetnek egy járőr helikoptert, amellyel 2011-ben már felügyelték a földeken folyó munkát, hogy most is rendben menjen Szicília zöld aranyának betakarítása.