Az Exxon döntése hatással lehet a magyar gázimportra

2019.05.16. 10:34

Ha az Exxon Mobil szeptemberig nem dönti el, befektet-e a román fekete-tengeri földgázmezőprojektbe, akkor Magyarország ismét kénytelen lesz Oroszországgal tárgyalásokat kezdeni egy újabb hosszú lejáratú földgázszállítási megállapodásról – jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a Reuters hírügynökségnek Houstonban, ahol részt vett a magyar képviselet megnyitóján.

A magyar diplomácia vezetője azt mondta, hogy az Exxon Mobil megváltoztathatja Európa energiaellátását. Az amerikai cégnek azonban most már meg kell hoznia a végső döntését a befektetésről.Hozzátette:

ha ezt nem teszi meg szeptemberig, akkor egy újabb hosszú távú megállapodást kell kötnünk Oroszországgal.Az Exxon Mobil és az OMV alkotta amerikai-osztrák konzorcium tulajdonában van a romániai fekete-tengeri földgázmezőből történő kitermelési joga. A földgázmező 42-84 milliárd köbméter földgázt rejthet.
Szijjártó elmondta, hogy Magyarország importra szorul földgázból, aminek a 85 százalékát a háztartások fogyasztják.

Forrás: AFP/Eric Piermont

A magyar diplomácia vezetője szerint az a kérdés, hogy képesek leszünk-e a földgázimport diverzifikálására, négy szövetségesünkön múlik: Horvátországon, Románián, az Egyesült Államokon és Ausztrián.Szijjártó hozzátette: a horvátországi Krk-szigeti LNG-terminál megépítése hozzájárulna a kelet-nyugati logisztikai rendszer diverzifikálásához, amit még a hidegháború idején alakítottak ki, amikor a Szovjetunió dominált Kelet- és Közép-Európában.