Újra ATM-válság fenyegeti a világ egyik legnagyobb országát

Horizontal
Indian customers utilize an E-banking center ATM as most of the public sector banks joined a nationwide strike called by 10 major trade unions over wages and economic reforms, in Chennai on September 2, 2016. Millions of public sector workers went on strike across India protesting against Prime Minister Narendra Modi's plans for greater privatisation and a proposed minimum wage hike they say is inadequate. / AFP PHOTO / ARUN SANKAR
Vágólapra másolva!
Egyre kevesebb az ATM Indiában, miközben a lakosság jelentős része még mindig függ a készpénztől. Ez komoly, országos jelentőségű pénzügyi nehézségeket szülhet - írja a Bloomberg.
Vágólapra másolva!

Bár az azokon végzett tranzakciók száma növekszik, egyre kevesebb ATM áll rendelkezésre Indiában, ahol amúgy is az egyik legalacsonyabb a 100 ezer emberre jutó berendezések száma globális viszonylatban: 22, míg például Kínában 81, Oroszországban 164. Az utóbbi két évben számuk drasztikusan csökkent, aminek főként az az oka, hogy üzemeltetésük egyre drágább, így egyre többet kell leállítani azokból.

A jelenségről az Origo már írt ebben a cikkében. Az üzemeltetői költségek növekedésének egyik oka az, hogy az Indiai Nemzeti Bank új bankjegyeket vezetett be, ezel kezelésére pedig át kellett állítani a gépeket. Ugyanakkor a jegybank új elvárásokat fogalmazott a berendezések biztonsági előírásaira vonatkozóan, amelyek teljesítése szintén jelentős költséget jelent a pénzintézeteknek és az üzemeltetőknek.

A felhasználói oldalon pedig az alacsony területi lefedettség mellett az is probléma, hogy más bank automatájának használatakor számottevő többletköltséget kell fizetni.

Erre ugyanakkor sokan rákényszerülnek az ATM-ek leállítása miatt.

Indiai felhasználók egy, e-bankolásra is képes ATM-berendezésekkel felszerelt központban Forrás: AFP/Arun Sankar

A bankjegykiadó gépek ügye egyre inkább országos jelentőségűvé válik, és egyesek úgy látják, az akörüli feszültségek aláássák a Narendra Modi miniszterelnök meghirdette pénzügyi törekvéseket, melyeknek fontos eleme az, hogy a lakosságot egyere inkább leszoktassák a készpénzről, és a banki, digitális szolgáltatások irányába tereljék. 2014 óta a Modi-kormány 355 millió embernél érte el, hogy azok banki szolgáltatást vegyenek igénybe, számlájuk legyen ahová fizetésüket kapják, és ahol csak lehet, bankkártyát használjanak.

A probléma azonban az, hogy India hatalmas vidéki területein az emberek, ha akarnák sem tudnák mellőzni a készpénzt a mindennapokban.

A banki szolgáltatások ugyanis sokfelé még elég fejletlenek. Teljesen általános jelenség az, hogy a vidéken élők havi fizetésüket egészében kiveszik egy automatából, hiszen ahol élnek, ott csak készpénzzel tudnak vásárolni a kereskedőknél is.

"Az ATM-ek számának csökkenése a lakosság nagy részét, különösen az alacsony státuszú személyeket komolyan érinti" - jelzi Rustom Irani, a Hitachi Payment Services, az egyik ottani bankjegy automata cég vezetője, aki szerint is a penetráció, azaz a lefedettség, rendkívül alacsony. Csak minden ötödik ATM található vidéken, ám a lakosság jelentős része ilyen térségben él. Minden második most üzemelő ATM bankfióknál van.

Illusztráció Forrás: AFP/Arun Sankar

Indiában ugyanakkor terjed a mobilbankolás, méghozzá rohamosan, elsősorban a fiatalabb generációk körében.

Az elmúlt öt évben 65-szörösére emelkedett az így végzett tranzakciók száma.

Egyes kommentárok szerint a bankjegyautomaták száma az így is tapasztalható, iparági átalakulások miatt is csökken, és ez megállíthatatlan folyamat. Épp ezért viszont új befektetések sem jelennek meg abban, tehát nem lehet számítani az automaták számának növekedésre.

Most egyébként nagyjából 220 ezer üzemel azokból Indiában, kevesebb, mint a 2018-as pénzügyi év első felében. Akkor csak a jegybank mintegy 1000 berendezést állított le, miután több banki akvizíció részeként racionalizálási intézkedéseket vezetett be.