Befejeződött a vitatott Boeing 737 MAX repülőgépek szoftverfrissítése

2019.05.17. 10:48

Befejezte a vitatott 737 MAX típusú repülőgépek szoftverjének frissítését – jelentette be a Boeing repülőgépgyár.

A chicagói székhelyű repülőgépgyár közölte azt is, hogy a szövetségi légügyi hatóság (FAA) további részletes információkat kért az új szoftverről.

Boeing 737 MAX repülőgépForrás: AFP/Jason Redmond

A Boeing eleget tesz a kérésnek, és már a végleges dokumentációk benyújtására és a próbarepülésekre készül, valamint megkezdte a pilóták kiképzését is. Dan Elwell, a szövetségi légügyi hatóság vezetője jelezte: május 23-án a texasi Fort Worthben nemzetközi szakértőkből álló csapat tekinti át mind a szoftverfrissítéseket, mind a pilóták kiképzési tervét.

A Boeing MAX típusú gépeket márciusban kivonták a forgalomból a világ sok országában, beleértve az Egyesült Államokat is. A két legnagyobb amerikai légitársaság – az American Airlines és a Southwest Airlines – augusztus eleje előtt semmiképpen nem akarja ezeket ismét forgalomba állítani.

IllusztrációForrás: AFP/Wang Zhao

A géptípusok azért vonták ki a forgalomból, mert március elején a felszállás után szinte azonnal lezuhant az etióp légitársaság Boeing-gépe alig öt hónappal azután, hogy balesetet szenvedett az indonéz Lion Air szintén Boeing 737 MAX gépe.

A két katasztrófában 346 ember vesztette életét.

Mint kiderült, ezeken a géptípusokon komoly szoftverhibák voltak, amelyeket ráadásul a pilóták korábban már többször is jeleztek a Boeing vezetőinek. A vizsgálatok során felmerült az FAA felelőssége is, hiszen a légügyi hatóság engedélyezte a gépek repülését.

"Elkötelezettek vagyunk, hogy most minden rendben menjen" – nyilatkozta csütörtökön Dennis Muilenburg, a Boeing vezérigazgatója.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK