A drága lakásokat veszik nálunk a kínaiak

eladó lakás, eladó, tábla, illusztráció
Budapest, 2018. szeptember 25. Eladó lakást hirdetnek az erkélyre kitett transzparensek a főváros XIII. kerületében, a Szent István körút egyik régi díszes lakóépületén. MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba *************************** Kedves Felhasználó! Ez a fotó nem a Duna Médiaszolgáltató Zrt./MTI által készített és kiadott fényképfelvétel, így harmadik személy által támasztott bárminemű – különösen szerzői jogi, szomszédos jogi és személyiségi jogi – igényért a fotó készítője közvetlenül maga áll helyt, az MTVA felelőssége e körben kizárt.
Vágólapra másolva!
Budapest belvárosában főleg befektetési célra, míg a budai zöldövezetben saját használatra keresnek ingatlant a Magyarországon élő kínaiak, akik elsősorban a drágább lakásokat veszik. Olyan sok kínai vásárló van a hazai ingatlanpiacon, hogy mostanra külön irodát üzemeltetnek az ázsiai érdeklődőknek - írja a Magyar Nemzet pénteken.
Vágólapra másolva!

Benedikt Károly, a Duna House elemzési vezetője a Magyar Nemzetnek azt mondta, hogy a kínaiak aktív lakáspiaci szereplőkké váltak: egyre gyakrabban adnak el vagy bérbe. A harmadik országbeliek ingatlanszerzései engedélykötelesek, e lista alapján évről évre

a kínaiak veszik a legtöbb ingatlant Magyarországon.

A Központi Statisztikai Hivatal legutolsó elérhető adatai szerint 2017-ben németek és románok mellett kínaiak is több mint ezer lakóingatlant vásároltak Magyarországon.

Az elsősorban fővárosi tranzakciók révén a kínaiak viszont magasan kiemelkednek a vételárat tekintve:

átlagosan 41 millió forintnál nagyobb összeget költöttek két éve egy lakásra.

Forrás: MTI/Jászai Csaba

Benedikt Károly azt mondta, ha jó elhelyezkedésű, méretes családi házat vásárolnak, akkor jelenleg a 100-200 millió forintos ingatlanok sem ritkák a körükben, de az átlagos lakások közül is jellemzően a drágábbakat keresik. Ez a mostani budapesti árszínvonalon az 50-80 millió forintos kategóriát jelenti.

Míg például az oroszok, az osztrákok és a németek sok esetben a balatoni nyaralópiacon is aktív szereplők, addig az Ázsiából érkezőket

szinte kizárólag a főváros érdekli.

Legtöbbjüket Budapesthez köti a munkája, másrészt a család miatt a tömegközlekedési lehetőségek is fontosak számukra. Ezért az agglomerációban sem igazán gondolkodnak - emelte ki az elemzési vezető.

Saját lakhatásra szeretik a budai kerületeket és a nemzetközi iskolák környezetét, ugyanakkor a nagyobb családi házas övezeteket is. Utóbbira példa a XVI. kerület, amely régóta a kínaiak kedvence. Befektetési szándék esetén azonban a belvárosi kerületeket keresik - mondta Benedikt Károly a Magyar Nemzetnek.