A kormány módosította a hallgatói hitelrendszerről szóló 1/2012. (I. 20.) kormányrendeletet. Új elemként került bele a 2019. október 1-től elérhető nyelvtanulási hallgatói hitel, mely idegennyelv-tanulás és nyelvvizsga bizonyítványszerzés céljából vehető igénybe legfeljebb 500 ezer forintig. A hallgató számára a hitel kamatmentessé válik, amint megszerzi az előírt nyelvvizsgát.

Ezt a hitelt az aktív hallgatói jogviszonnyal rendelkező vagy a hallgatói jogviszonyát szüneteltető hallgató, valamint a felsőoktatási intézményben záróvizsgát tett, de nyelvvizsga hiányában oklevéllel még nem rendelkező hallgató igényelheti majd a jogszabály szerint, amely egész pontosan úgy fogalmaz, hogy az előírt számú nyelvvizsga hiánya esetén lehet felvenni ezt a hitelt.

A normál Diákhiteltől eltérően a nyelvtanulási hitel a 45 év felett is igényelhető.

A diplomához előírt számú nyelvvizsga megszerzéséhez nyelvtanulási hitel vehető majd igénybe 2019. október 1-tőlForrás: Thinkstock

A nyelvtanulási hallgatói hitel legfeljebb 500 ezer forint lehet és egy összegben vehető fel 2019 október 1-től. A kamata 2021 december 31-éig megegyezik a szabad felhasználású hallgatói hitel kamatával, míg 2022 január 1-jétől az eddigi diákhitel kamatmegállapítása szerinti szabályokkal történik majd a meghatározása.

A hitel törlesztését a felvételét követő 12 hónap elteltével kell megkezdeni havi egyenlő részletekben, a hitelfelvevő választása szerint 1 és 5 év közötti időszak alatt törlesztve.

A hitelfelvevő a nyelvtanulási hallgatói hitelhez kapcsolódóan a törlesztés mérséklését vagy szüneteltetését nem kezdeményezheti, viszont

nem kell fizetnie kamatot a nyelvtanulási hallgatói hitel után attól kezdve, hogy legalább a hitelszerződés megkötését követő két hónap múlva, legalább B2 szintű (középfokú), komplex államilag elismert sikeres nyelvvizsgát szerez a támogatott nyelvek közül és ezt igazolja a Diákhitel szervezet felé.

A kormányrendelet módosítása a 2019/83-as számú Magyar Közlönyben jelent meg.