És az ön irodájának mi van a tetején?

Vágólapra másolva!
HMKE – minden olyan vállalkozásnak érdemes megjegyeznie ezt a rövidítést, amelyik megújuló energiaforrásból szeretné fedezni áramfogyasztását, csökkenteni szeretné a szén-dioxid-kibocsátását és kedvezőbb színben szeretné feltüntetni magát vásárlói szemében. HMKE: háztartási méretű kiserőművek, vagyis napelemek vállalkozásoknak.
Vágólapra másolva!

A HMKE-nek köszönhetően jelentősen növelhető a megújuló energiaforrásból származó energia mértéke, amivel

kis- és középvállalatoknál akár a teljes áramfogyasztás kiváltható, míg nagyvállalatoknál átlagosan 2-6 havi áramfogyasztás megtermelése is lehetséges.

A kiépítéshez nincs szükség építési engedélyre, csak a hálózati csatlakozáshoz szükséges engedély megszerzésére. A napelemes rendszerek a későbbiekben az alkalmazott inverter kihasználtságától függően bővíthetőek.

Amellett, hogy a cégek csökkenthetik az energiaköltségeiket – a beruházás nagyjából 8 év alatt térül meg ideális körülmények között – a vállalatok saját imázsuk növelésére is felhasználhatják a fejlesztést, hiszen így csökken a szén-dioxid kibocsátásuk. Ez azért lehet fontos a társadalmi felelősségvállalás szempontjából, mert a vásárlók szemében már itthon is egyre nagyobb hangsúlyt kap az, hogy környezettudatos gyártók termékeit vásárolják.

Illusztráció Forrás: E.ON

Egy napelem élettartama több évtized, a gyártók 20-25 évi garanciát vállalnak. Ez persze nem jelenti azt, hogy a garancia lejártával tönkremennek a napelemek, természetesen azután is tovább termelik az áramot. Mivel ezekben a rendszerekben nincs kopó alkatrész, így a garancia lejártát követően minimális karbantartási költséggel kell csak számolni.

A napelemek ellenállnak a zord időjárásnak, vagyis a tűző napfény és hőhatás mellett a hideget is tűrik. Az edzett üveglapok a három centiméter vastag jeget is sérülés nélkül elviselik. Szélvihar ellen a gyári rögzítő keretek védik elsősorban a napelemeket a torzulásoktól. A napelemeknek a tetőkre vonatkozó statikai szabványoknak, többek között a szélszívásnak is ellen kell állnia.

Napelemet lehet ferdetetőre, lapos-tetőre vagy földre is telepíteni.

Az utóbbi két megoldás drágább, mivel más tartószerkezetet kell hozzá alkalmazni, mint ferdetető esetén. Az első lépés, hogy meg kell határozni az éves energiafogyasztás mennyiségét, kalkulálva a későbbi fejlesztésekkel, korszerűsítésekkel, mint a klíma, vagy villanyfűtés kialakítása, mivel ezek jelentősen befolyásolják a fogyasztás mértékét.

Az inverter minden esetben méri és regisztrálja a napelemek energiahozamát. A pillanatnyi teljesítmény és a halmozott energiatermelési adatok az inverter kijelzőjéről leolvashatók.

Illusztráció Forrás: E.ON

Ha egy vállalkozás napelemet szeretne telepíttetni, csak meg kell keresnie az E.ON-t, akik a megkeresést követően elvégzik a helyszíni felmérést, kitöltik az igényfelmérő lapot az ügyféllel és fényképeket készítenek a háztetőről és a fogyasztási helyről. Ezután az E.ON elkészíti az adott rendszerre vonatkozó személyre szabott árajánlatot és elküldi az ügyfélnek. Az E.ON-nál mind az igényfelmérés folyamata, mind az árajánlat megküldése teljesen ingyenesen zajlik.

Amennyiben az ügyfél az E.ON-tól megrendeli a napelemes rendszer telepítését, abban az esetben az E.ON lefolytatja a hálózati csatlakozáshoz szükséges engedélyezési eljárást, koordinálja a kivitelezést, és a mérőóra csere elkészültéig követi a projektet.