Minden várakozást felülmúlt a magyar gazdasági növekedés

GDP, gross domestic product, bruttó hazai termék
Vágólapra másolva!
A hét legfontosabb gazdasági vonatkozású híre a magyarországi első negyedéves gazdasági növekedésre vonatkozó adat bejelentése volt. A GDP-bővülés értéke szinte minden korábbi várakozást felülmúlóan meggyőző lett, ami a magyar gazdaság teljesítőképességének bővülését mutatja. De elképesztő mértékű növekedés volt az építőiparban is. Emellett fontos, az állampolgárok mindennapi pénzügyeit érintő határidők is közelebb kerültek a héten. Kiderült az is, milyen mértékben csökkenek majd az EU-n belüli távközlési díjak, a Magyarországon is jelentős kiskereskedelmi szereplő német Lidl pedig történetében először, egy lélektani határ átlépéséről jelentett. Új információk érkeztek a hazai várható közútfejlesztésekről, de a héten látott napvilágot a döntés a budapesti, Nyugati téri aluljáró elbontásáról is. Heti gazdasági összefoglaló.
Vágólapra másolva!

Közel két évtizedes csúcson a magyar GDP

Megérkeztek az első negyedéves gazdasági adatok. Ezek alapján Magyarország bruttó hazai terméke (GDP) a nyers adatok szerint 5,3 százalékkal, a szezonálisan és naptárhatással kiigazított és kiegyensúlyozott adatok szerint 5,2 százalékkal nőtt a tavalyi azonos időszakhoz képest – jelentette első becslése alapján a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Illusztráció Forrás: Shutterstock

Ezek az adatok meghaladják az előzetes elemzői várakozásokat, és közel két évtizedes csúcsot jelentenek. Sőt, az Eurostat által eddig megjelentetett, szezonálisan és naptárhatással kiigazított adatok alapján az egész Európai Unióban a magyar GDP nőtt a leggyorsabban mind negyedéves, mind éves összehasonlításban.

A GDP az előző negyedévhez viszonyítva 1,5 százalékkal bővült a kiigazított és kiegyensúlyozott adatok szerint. A növekedéshez az ipar, az építőipar és a piaci alapú szolgáltatások járultak hozzá a legnagyobb mértékben.

Döbbenetes teljesítménynövekedés az építőiparban

Az építőipar minden eddiginél impozánsabban nőtt egy év alatt. Márciusban 67,6 százalékkal ugrott meg az építőipar termelési volumene az előző év azonos időszakához képest, az egyre magasabb bázis ellenére is. Az épületek főcsoportban 62,3, az egyéb építmények esetében pedig 78,8 százalék volt a növekedés – közölte a KSH.

Illusztráció Forrás: MTI/Oláh Tibor

Munkanaphatással kiigazítva havi alapon 2,5 százalékos csökkenés következett be a teljesítményben.
Épületek esetében új szerződést 129 milliárd forintért kötöttek a hónapban, a szerződésállomány pedig 727 milliárd forint volt, ami 51 százalékos éves növekedést jelent. Egyéb építmények (infrastrukturális beruházások) kategóriában 100 milliárdnyi új szerződés került aláírásra, az állomány pedig 1621 milliárd forint volt, ami ebben az esetben 14 százalékos éves csökkenést jelent. Épületeknél lakó-, ipari és kereskedelmi épületek, az egyéb építményeknél pedig út- és vasútépítési, illetve energetikai beruházások növelik a kibocsátást.

Óriási úthálózat-fejlesztés valósul meg

A magyar gazdaság jó teljesítménye lehetővé teszi, hogy Magyarország jelentős közútfejlesztési programot valósítson meg, és ezzel hozzájáruljon a gazdaság fejlődéséhez és az életminőség javulásához - jelezte az Innovációs és Technológiai Minisztérium. Az útprogramban 2016 és 2023 között mintegy 3200 milliárd forintot fordít Magyarország közútépítésre, ebből 1800 milliárd forint hazai forrás, 1400 milliárd forint európai uniós támogatás A programban a közúthálózat mintegy 1000 kilométernyi új szakasszal bővül.

A kormány stratégiai célja az útprogram megvalósításával, hogy bekösse a megyeszékhelyeket, a nagyobb városokat, forgalmasabb ipari parkokat, gazdasági térségeket a hazai gyorsúthálózatba, az autópályák, autóutak elérjék az országhatárt, valamint Magyarország bármely pontjáról 30 percen belül elérhető legyen egy négysávos útszakasz.

Maximalizálják az EU-n belüli mobildíjakat

Az uniós roamingdíjfelárak eltörlése után május 15-től az uniós nemzetközi telefonhasználati díjak is csökkentek az Európai Unióban: egy hívás percenként legfeljebb 0,19 euróba (áfával együtt 76,8 forintba), egy elküldött sms legfeljebb 0,06 euróba (áfával együtt 24,25 forintba) kerülhet. Az ármaximumokat az átszámítás módjával együtt a tavaly december 11-én elfogadott uniós rendelet rögzíti.

Illusztráció Forrás: GaudiLab/Shutterstock

Az NMHH közleménye szerint a szabályozás előtt volt olyan hazai szolgáltató, ahol bizonyos uniós országokba a nemzetközi hívás percdíjáért 100 forint, az sms díjáért 70 forint körüli összeget számoltak fel. Ugyanakkor a szolgáltatók kínálhatnak a rendelettől eltérő, alternatív díjszabást is, de mielőtt az előfizetők ilyen díjcsomagot választanának, a szolgáltatóknak tájékoztatniuk kell őket a rendeleti díjszabás lehetőségéről.

Új édesipari üzem épül Magyarországon

Másfél milliárd forintból épít új, hatezer négyzetméteres édesipari üzemet a Prevail Co. Kft., az üzem alapkövét a héten helyezték el Békésen. A kft. az élelmiszeripari középvállalatok beruházásának támogatása kombinált hiteltermékkel című GINOP pályázaton nyert el több mint 524 millió forint vissza nem térítendő támogatást a fejlesztésre. További mintegy 541 millió forint kedvezményes hitelt is kaptak, a fennmaradó részt saját forrásból biztosították.

A költségekből 1,1 milliárd forint maga az épület, a többiből gépeket és csomagoló berendezéseket vásárolnak. A kft. tavalyi árbevétele elérte a 900 millió forintot, és a tulajdonos arra számít, hogy ha az év végére elkészül az üzem, akkor 1-2 éven belül megközelítik a 2 milliárd forintos árbevételt.
A tősgyökeres békési cég 60 embert foglalkoztat, és a pályázatban 15 százalékos létszámbővítést vállalt.

Illusztráció Forrás: Shutterstock

Lélektani határon a Lidl anyavállalata

A Lidl és Kaufland áruházláncok anyavállalata, a Schwarz csoport friss mérlegbeszámolója szerint 104,3 milliárd euró, a 2017-es 96,9 milliárd eurónál 7,4 százalékkal magasabb értékesítési árbevételt ért el tavaly. A konszern forgalma öt év alatt 31,4 százalékkal nőtt, és az idén lépte át első alkalommal a 100 milliárd eurós határt.

A 2018-as forgalomhoz a Lidl áruházlánc 81,2 milliárd euróval, a Kaufland 22,6 milliárd euróval járult hozzá. A Lidl 8,8, a Kaufland 1,6 százalékkal növelte forgalmát tavaly.

Minden bankszámla-tulajdonosnak érdemes figyelnie

Nyáron már elindulhat az azonnali utalás? Bár az azonnali fizetés bevezetése csúszhat, a bankok az azonnali utalás július 1-jei indulásra készülnek a honlapjaikra kitett általános szerződési feltételek és hirdetmények alapján. A hitelintézeteknek 60 nappal a hatályba lépés előtt kell közzétenniük a megváltozott feltételeket, és ezt a legtöbb meg is tette már május elején.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) hatályos rendelete alapján ugyan még július 1-je a start napja, de a bankok és a jegybank május 31-én könnyen lehet, hogy más dátumban állapodnak meg. Az azonnali fizetés lényege, hogy a 10 millió forint alatti tételeket éjjel-nappal, a hétvégén és ünnepnapokon is át lehet majd utalni egy másik számlára. Ezek a tranzakciók 5 másodperc alatt végbemennek. A gyorsaság díjemeléssel nem jár majd, a közzétett kondíciós listák alapján maradnak a tarifák. Az azonnali utalások pedig pontosan ugyanannyiba fognak kerülni, mint a normál tranzakciók. Akár elindul az azonnali utalás, akár nem, a bankok már most közzétettek rengeteg új kondíciós listát és üzletszabályzatot, amely tartalmazza a változásokat, ezekre érdemes az ügyfeleknek figyelniük.

Illusztráció Forrás: PhotoAlto/Eric Audras / Altopress/Eric Audras

További fontos banki határidő közeleg

Szintén lényeges, hogy a vonatkozó törvény értelmében, minden üzleti kapcsolattal rendelkező jogi személynek vagy jogi személyiséggel nem rendelkező szervezetnek minősülő ügyfél képviselőjének, kötelezően nyilatkoznia kell a jogi személy vagy jogi személyiséggel nem rendelkező szervezet tényleges tulajdonosáról és a kapcsolódó adatokról. A nyilatkozattételi kötelezettség minden hazai bank és takarékszövetkezet ügyfelére egyaránt érvényes.

A nyilatkozattétel határideje 2019. június 26., így már csak egy hónapja marad az ügyfeleknek, hogy a kötelező nyilatkozatot megtegyék.

A határidő betartása azért kiemelten fontos, mivel a bankok a vonatkozó jogszabályi rendelkezések szerint köteles megtagadni az érintett ügyfél megbízásainak teljesítését, ha a megfelelően kitöltött nyilatkozat nem érkezik be a jelzett határidőig a számlavezető fiókba vagy a banki kapcsolattartóhoz.

Elbontják a Nyugati téri felüljárót

A Fővárosi Közfejlesztések Tanácsa úgy döntött, hogy el kell bontani a Nyugati téri felüljárót. A bontásról szóló hírt Tarlós István főpolgármester jelentette be. "Városképi szempontból rendkívül csúnya" – magyarázta a főpolgármester, hogy miért van szükség a bontásra.

A Nyugati téri monumentális felüljárót 1981 november 10-én adtak át. Létezését az 1960-as, 1970-es évek közlekedés-fejlesztési elképzeléseinek köszönheti, az akkori tervek szerint Budapestet teleépítették volna közúti felüljárókkal, a belváros minden jelentősebb csomópontja kapott volna egyet. A Baross téren és a Nyugati pályaudvarnál el is készült egy-egy hatalmas építmény.

Elbontják a budapesti Nyugati téri felüljárót Forrás: MTI/Lakatos Péter

A Nyugati téri felüljáró bontásának terve régóta napirenden van. A napokban tehát megszületett a végleges döntés. Ezt azonban még a Fővárosi Közgyűlésnek és a kormánynak is jóvá kell hagynia, ám a főpolgármester szerint a közfejlesztési tanácsi döntéseket eddig minden esetben jóváhagyta mindkét testület, így most is erre számít.

Csődbe ment a pulai hajógyár

Az isztriai kereskedelmi bíróság csődeljárást indított a többek között a pulai hajógyárat is üzemeltető horvát Uljanik hajóépítő vállalattal szemben. A 25 százalékos állami tulajdonban lévő Uljanik egy-egy hajóépítő dokkal rendelkezik Pula és Rijeka kikötőkben. A vállalat pénzügyi gondjai 2017-ben kezdődtek. Csődeljárási kereset elbírálása van folyamatban az Uljanik további négy vállalata, közöttük a rijekai hajógyári dokk ellen is.

A rijekai dokk esetében június 5-én várható bírósági döntés. Az Uljanik hajóépítő dokkjai elleni csődeljárási kereset bírósági elbírálását két alkalommal is felfüggesztették, legutóbb április végén egy potenciális kínai befektető érdeklődése miatt. Ám a gazdasági minisztérium által bejelentett kínai befektetésről nem érkezett visszajelzés, és a vállalat bankszámlája továbbra is zárolva van, ezért a bíróság megindította a csődeljárást.

Megjelentek a falusi csok részletei

Megjelent a falusi csok részleteit tartalmazó kormányrendelet. A falusi csok a Magyar falu program része, célja, hogy többlettámogatást kínáljon azoknak a fiataloknak, akik faluban akarnak családot alapítani, otthont teremteni. A települési körbe az olyan ötezer lélekszám alatti helységek tartoznak, amelyek népessége 2003-2018 között csökkent, továbbá azok, amelyek a leghátrányosabb helyzetű járásokban találhatók. Ez összesen 2486 település.

Illusztráció Forrás: Shutterstock

A most megjelent részletszabályozás az általános csokrendeletet egészíti ki, július 1-jétől hatályos. Egyelőre három évre szól, de folyamatosan ellenőrzik a falusi csok hatásait, és legkésőbb három év múlva döntenek arról, folytatódjon-e a rendszer, bővüljön-e a települési kör. Ha valaki a falusi csokot akarja igénybe venni használt lakás vásárlására, egyidejűleg korszerűsítésére, illetve bővítésére, akkor ugyanazt a támogatási összeget kaphatja, mint az általános csoknál új ház építésére.

Óriási élelmiszeripari jellegű beruházást jelentettek be

Csaknem 100 milliárd forintnyi hatékonyságjavító és kapacitásbővítő beruházást tervez a Bonafarm Zrt. 10 éven belül - jelentette be a cég vezérigazgatója csütörtökön Budapesten, a Bonafarm 10 éves és a csoporthoz tartozó Pick 150 éves fennállása alkalmából rendezett ünnepségen.

A csoport tagja a Pick Szeged Zrt.-n kívül a Bóly Zrt., a Dalmand Zrt., az Agroprodukt Zrt., a Fiorács Kft., a Bonafarm-Bábolna Takarmány Kft., a Csányi Pincészet Zrt., a Sole-Mizo Zrt., stratégia partnere pedig a Hungerit Zrt. és az MCS Vágóhíd Zrt. Utóbbi adja a belföldön levágott sertések majdnem 20 százalékát. A Bonafarm másik jelentős piaci részesedését a Magyarországon felvásárolt nyerstej harmadát feldolgozó Sole-Mizo Zrt. biztosítja. A cégcsoport több mint 8000 embert foglalkoztat, árbevétele tavaly 266 milliárd forintra nőtt, tavaly az előzetes, még nem auditált adatok alapján a stratégiai partnerek eredményeivel együtt.

Hatezer buszt cserélnek le a hazai közösségi közlekedésben

A nemzeti autóbusz-stratégia keretében, hat év alatt hatezer buszt cserélnek modern járművekre a közösségi közlekedésben – jelentette be Palkovics László innovációs és technológiai miniszter, az Ikarus székesfehérvári gyárában tett látogatása után. A miniszter elmondta, hogy több mint nyolcezer autóbusz fut ma Magyarországon, ennek jelentős része, több mint hatezer a közösségi közlekedésben, városokban vagy városközi forgalomban. A következő időszakban szeretnék ezeket az autóbuszokat modern járművekre cserélni.

Volvo-alvázas autóbuszok a végszereldében az Ikarus székesfehérvári gyárában 2019. május 17-én Forrás: MTI/Máthé Zoltán

A miniszter a technológiaváltásról is beszélt, és nagyon fontos elemének nevezte, hogy a 25 ezer főnél nagyobb lélekszámú városokban három év múlva már csak olyan buszokat helyeznének üzembe, amelyek elektromos meghajtásúak, környezetkímélők vagy bizonyos feltételek mellett gázhajtásúak, de semmiképpen sem dízelmotorral hajtottak.