Tűzoltóautó-gyár épül Magyarországon, mutatjuk, hol

tűzoltóautó
Budapest, 2019. május 9. Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság új tűzoltóautóinak átadása a szervezet Mogyoródi úti épületének udvarán, Budapesten 2019. május 9-én. Huszonhat új tűzoltóautót kapott a katasztrófavédelem az Európai Unió támogatásával. MTI/Bruzák Noémi
Vágólapra másolva!
Gyártóközpontot és regionális szervizt létesít az elsősorban tűzoltójárművek gyártásával és felújításával foglalkozó állami tulajdonú BM Heros Zrt. Kaposváron jövő tavasszal.
Vágólapra másolva!

Szita Károly polgármester a somogyi megyeszékhelyen beszámolt arról, hogy a cég öthektáros ipari parki területen végzi majd tevékenységét, üzemcsarnokait az állami Nemzeti Ipari Park Üzemeltető és Fejlesztő Zrt. (NIPÜF) építi meg.

Hozzátette:

a 100 munkahelyet létrehozó projekttel párhuzamosan félmilliárd forintból oktatási és képzőközpontot hoznak létre, s beindul a műszaki szakemberképzés a városban a Kaposvári Egyetem és az Óbudai Egyetem összefogásával.

Palkovics László innovációs és technológiai miniszter hangsúlyozta: a Heros beruházása hozzájárul egy olyan gazdasági környezet kialakításához, amely további befektetőket vonz Kaposvárra. Közölte, a kormány egyértelmű szándéka a dél-magyarországi ipari beruházások elősegítése. Szerinte nem jó, hogy a Balatontól délre még mindig a Pécsi Tudományegyetem és nem egy nagy cég a legnagyobb foglalkoztató.

Képünk illusztráció! Forrás: MTI/Bruzák Noémi

A miniszter kiemelte, hogy a kormány büszke az ország teljesítményére, a Központi Statisztikai Hivatal szerint a bruttó hazai termék 5,3 százalékkal nőtt az év első negyedében, a munkanélküliségi ráta pedig 3,6 százalék volt a múlt év végén.

Palkovics László az oktatás, képzés fontosságáról szólva utalt arra, hogy a

kormány folytatja a szakképzési rendszer átalakítását, ennek egyik eleme a technikum típusú intézmények "visszahozatala".

Jövőre a mostani szakgimnáziumok képzése 4+1 helyett 5 éves lesz, ami után a diákoknak szakmája, érettségije is lesz, felsőoktatásban tanulhatnak tovább, dolgozhatnak.

Ennek feltétele az épített iskolai infrastruktúra, valamint az eszközök fejlesztése, amelyhez jelentős forrásokat biztosítunk - jelentette ki. Hozzátette, emellett a szaktanárok, szakoktatók jövedelmét közelítik a munkaerőpiaci feltételekhez és egységes ösztöndíjkoncepciót dolgoznak ki a technikum típusú intézményekben és a szakképző vagy szakközépiskolákban tanulók számára.

Rajnai Zoltán, az Óbudai Egyetem Bánki Donát Gépész és Biztonságtechnikai Mérnöki Kar dékánja azt emelte ki, hogy

terveik szerint a 2020 őszén induló kaposvári műszaki felsőoktatási képzés biztosítja a szakember-utánpótlást a BM Herosnál, támogatja továbbá a városvezetésnek a teljes foglalkoztatás elérésére irányuló elképzeléseit.


Szávai Ferenc, a Kaposvári Egyetem rektora pedig arról beszélt, hogy a műszaki képzés beindítása régóta igénye az intézménynek, amely mostantól nemcsak az agrárium, hanem az ipar szereplőivel is tud kapcsolatokat kialakítani.