A falusi csok megnöveli majd a hitelfelvételi kedvet

burkoló családi ház csempe dolgozik építkezés építőipari munkás ÉPÜLET épület belső Foglalkozás FOTÓ FOTÓ ÁLTALÁNOS FOTÓTÉMA fugáz fürdőkád fürdőszoba HÉTKÖZNAPI Lakóépület munka közben padlólap SZEMÉLY
Illusztráció MTI Fotó: Bugány János
Vágólapra másolva!
A lakáshitelpiacon belül a használtlakás-vásárlás a legnépszerűbb cél, több mint 70 százalékos a részesedése. A lakásépítésre és -korszerűsítésre igényelt lakáshitelek pedig 13 százalékos szeletet hasítanak ki a piacból. Utóbbi kölcsönöknél növekedést hozhat a júliustól elérhető falusi csok, amely szükség esetén piaci hitellel kiegészíthető.
Vágólapra másolva!

A lakáshitelpiacon tarolnak a használt lakás vásárlására felvett hitelek. A hivatalos jegybanki adatok szerint az idei első negyedévben több mint 200 milliárd forint összegben helyeztek ki a bankok lakáshitelt, ezen belül a használt lakásokra kért hitelek összege meghaladta a 142 milliárd forintot, ami 71 százalékos részesedést jelent. A lakásépítésre, lakásbővítésre igényelt lakáshitelek összege 26 milliárd forintra rúgott, ez pedig 13 százalékos szeletet jelentett a lakáshitelpiaci tortából - derül ki a money.hu legfrissebb elemzéséből, amely szerint

az építésre és bővítésre igényelt lakáshitelek iránt nagyobb lesz az érdeklődés a júliustól elérhető új állami támogatás, a falusi csok indulása miatt.

Országszerte közel 2500 település érintett, az itt lévő ingatlanok vásárlására és ezzel együtt korszerűsítésére vagy bővítésére jár az állami támogatás, amelynek mértéke a gyermekek számától függően 600 ezer - 10 millió forint. Ehhez az érintettek kedvezményes, államilag támogatott - két gyermeknél 10 millió forintos, legalább három gyermeknél 15 millió forintos - lakáshitelt is igényelhetnek.

A falusi csok szabályai viszont előírják, hogy a támogatott összegek felét szabad csak korszerűsítésre vagy bővítésre fordítani.

A money.hu szerint az építésre és korszerűsítésre, bővítésre felvett lakáshitelek is lökést kaphatnak Forrás: MTI/Bugány János

Amennyiben a kiszemelt ingatlan vételárát az igényelt összeg nem fedezi, akkor a hosszú távra megfelelő anyagi háttérrel rendelkező háztartások piaci hitelből kiegészíthetik azt. A money.hu 12 lakossági bank ajánlatainak összevetése után arra jutott, hogy a házépítésre felvett 5 millió forintos, 10 éves futamidejű és végig fix törlesztőrészletű hitelek közül legkedvezőbbek teljes hiteldíjmutatója (thm) alig több mint 4 százalék volt.

Így a havi kiadás 50-52 ezer forint.

Érdemes hitelfelvétel előtt valamennyi bank ajánlatát megnézni, mert jelentősek lehetnek az eltérések.

Trencsán Erika, a money.hu vezető szakértője szerint nagyon fontos, hogy csak azoknak a háztartásoknak legyen opció kiegészítésként a piaci hitel, akik a hitelek törlesztését évtizedes időtávon is tudják vállalni, és valóban szükségük van nagyobb lakóingatlanra a falusi csoknak megfelelő települések egyikén.