Mindenkit meglepett a japán növekedés

2019.05.20. 12:48

A japán gazdaság első negyedéves növekedése meglepte az elemzőket. A GDP vártnál erősebb bővülése arra utal, hogy a szigetország kitart a globális ellenszélben is.

Az idei első negyedévben 2,1 százalékkal bővült a japán gazdaság a tavalyi első három hónaphoz képest. Ez pedig igencsak meglepte az elemzőket, mivel az adatközlés előtt a szakemberek stagnálásra vagy egyenesen negatív adatra számítottak.

A mostani bővülési ütem arra utal, hogy a szigetország az olyan globális bizonytalanságok ellenére is kitart, mint az amerikai-kínai kereskedelmi háború.

Mindazonáltal a világ harmadik legnagyobb gazdaságának számító Japánt nem hagyták teljesen érintetlenül a globális kockázatok. A tőkeberuházások például éves alapon 1,2 százalékkal csökkentek az elmúlt időszakban.

Ahogy ugyanis a világ nagy gazdaságai – különösen Kína – gyengélkednek, a japán vállalatok is elkezdtek fedezékbe vonulni. Ez különösen a feldolgozóipari cégekre igaz, azonban a háztartások is egyre óvatosabban költekeznek – jelezte egy szakértő a MarketWatch-nak.

A vártnál erősebb ütemben nőtt a japán gazdaságForrás: Flickr, Dick Thomas Johnson

Ezzel párhuzamosan az állami beruházások éves összevetésben 6,2 százalékkal erősödtek az idei első negyedévben, ami komoly növekedésnek számít a megelőző negyedév csökkenéséhez képest. Az állami beruházások ezzel ellensúlyozni tudták a csökkenő magánberuházások negatív hatásait is.

A japán kormány egyébként ebben a hónapban teszi majd közzé a legfrissebb gazdasági előrejelzését. Ez azért lehet fontos, mert döntő lehet abban a kérdésben, hogy Abe Sinzó miniszterelnök kormánya bevezeti-e az októberre tervezett forgalmi adó emelését – a terv szerint 8-ról 10 százalékra emelkedne az adó.

A legutóbbi, áprilisban közzétett kormányzati prognózis arról szólt, hogy a japán gazdaság szerény ütemű talpra állást produkál, miközben felhívta a figyelmet arra is, hogy egyes szektorokban gyengélkedett az export és az ipari termelés. A legutóbbi negyedévben egyébként a nettó külkereskedelmi többlet 0,4 százalékponttal tudta erősíteni a GDP növekedését.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK