PET-palackokból építenek házakat Panamában

Mint látható, a vasrácsok között elhelyezett PET palackokból készült falakat bevakolják
Vágólapra másolva!
A Coca-Cola és a Pepsi 1978-ban bemutatta a 2 literes polietilén-tereftalát (PET) palackot, ami akkor egy csodás újításnak tűnt: visszazárható, nem törik, nincs visszaváltási probléma... Aztán mára ezek lettek az egyik legnagyobb szennyezőelemek, elsősorban az óceánokban, folyókban, tavakban. Minden újrahasznosításra szükség van ahhoz, hogy a Föld további szennyezését megakadályozzuk. Egy kanadai vállalkozó beszállt az újrahasznosításba, Panamában PET palackokból épít házakat.
Vágólapra másolva!

Sok remek kezdeményezés van a világon, amelyben az emberek megállítják, sőt a maguk eszközeivel akár vissza is fordítják a bolygónk környezetének rombolását. Egy kanadai vállalkozó, Robert Bezeau úgy döntött, új módszerrel hasznosítja a műanyag palackokat.

Elköltözött a panamai Bocas del Toro-ba, ahol megkezdte egy műanyag palackokból felépített falu létrehozását. Az építkezés fő célja, hogy csökkentsék a hulladéklerakóinkat szennyező műanyag hulladékot, helyette az építőiparban hasznosítsák őket.

Robert azt mondja, szeretné, hogy a világ felismerje, a műanyag palackokat sokféleképpen újra felhasználhatjuk. Ilyen például

  • otthoni hőszigetelés
  • gyors ideiglenes menedékhely katasztrófák után
  • istállók
  • úszómedencék
  • vízgyűjtő tartályok
  • fertőző folyadékok gyűjtése
  • mezőgazdasági vízelvezetés
  • kereskedelmi raktárak
  • magtárak
  • utak

Bár az építkezés során nem tűnik szépnek a fal anyaga, végül ugyanolyan szép ház lesz belőle, mint a tisztán betonból vagy téglából épült házak.

Az otthonok építésén túl azonban a vállalkozó célja, hogy felhívja a figyelmet a bolygónk tragikus állapotára és a műanyag hulladék csökkentésének fontosságára.

Ahogy honlapján írja, 1978-ban a Coca-Cola és a Pepsi bemutatta az első 2 literes PET-műanyag palackot a világnak. Akkor mindannyian úgy gondoltuk, hogy ez fantasztikus, a legnagyobb találmány. A palackozó azonban ezzel átadta a világnak az újrahasznosítás felelősségét, számára ez költségcsökkentéssel és még nagyobb nyereséggel járt.

Panamában, ahol a vállalkozó létrehozta a műanyag palackokból épített falut, a földterület 19 ezer dollárba kerül (nagyjából 5,5 millió forintnak megfelelő összeg), az építészek pedig alkalmazkodnak a vevők igényeihez.

Mint látható, a vasrácsok között elhelyezett PET palackokból készült falakat bevakolják Forrás: http://www.plasticbottlevillage-theline.com/gallery

A faluban egy 100 négyzetméteres ház építése során körülbelül 14 ezer műanyag palackot használnak fel.

A lakások földrengésállóak és nagyon hűvösek, ezért nincs szükség légkondicionálásra.

Ez segíteni fog az energiamegtakarításban a falu számára. A házak egyébként energiatakarékosak, mivel a külső és a belső fal közötti hőmérsékletkülönbség 1,67 Celsius foknál kevesebb.

A sziget is termel műanyag hulladékot

A falu egy szigeten helyezkedik el, ahol évente több mint 100 ezer látogató fordul meg, átlagosan 5 napot töltve ott. Ez évi 500 ezer látogatónap. Ha minden látogató mindössze két műanyag palackos italt fogyaszt naponta, akkor évente 1 millió műanyag palack hulladék keletkezik a kis szigeten.

A műanyag faluban egy műanyag vár is épült. Ez inspirálja a látogatókat arra, hogy megértsék, mennyi műanyag van körülöttünk nap mint nap és arra ösztönözzék az embereket, hogy kevesebb műanyagot használjanak vagy legalább használják fel újra. A vár építése 2 évig tartott, négy szintje van, és 40 ezer PET-palackból készült. A kastélyban két vendégszoba és egy királyi lakosztály található, fantasztikus kilátással. Sőt, a várban van egy műanyag palack „börtön" is, amely a környezetvédelmi kérdések fontosságát hangsúlyozza.

Noha a műanyag falu nagyon is valós problémára világít rá, az odalátogatók számára ez azonban mégiscsak egy szórakoztató nyaralóhely, ahol a bolygónkat érintő veszélyekre hívják fel a figyelmet.

Forrás: Boredpanda.com