Veszélyes gyerekjárműveket és babagondozási eszközöket találtak

Legszelídebb motorosok - többszáz lábbal hajtós gyerekmotor és pilótája vesz részt a kultúrált közlekedés napjának apropóján indított felvonuláson a Margitszigeten 2018 május 12-én Lehszelídebb motorosok - többszáz lábbal hajtós gyerekmotor és pilótája ve
Vágólapra másolva!
Veszélyes játékjárműveket és gyermekgondozási cikkeket vont ki a forgalomból a fogyasztóvédelmi hatóság - közölte az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM).
Vágólapra másolva!

A közlemény szerint a tárca akkreditált laboratóriuma a gyermekek biztonsága érdekében háromkerekű játékkerékpárokat, játékrollereket, lábbal hajtható kismotorokat, gyermek etetőszékeket, bébikompokat és utazóágyakat vizsgált.

Az ellenőrzött 47 termékből 18-at a fogyasztóvédelmi hatóság kivont a forgalomból, ahol szükséges volt, a terméket a vásárlóktól is visszahívták.


A vizsgált 19 kisjárműből 5 nem teljesítette a követelményeket.

A háromkerekű játékkerékpárokra jellemző hiba volt, hogy a mozgó alkatrészek között olyan rések keletkeznek, amikbe játék közben a gyerekek ujjai becsípődhetnek. A játékrollerek esetében a kerekek voltak kisebbek az előírtnál, a kormányoszlop terhelés hatására összecsukódott.

Képünk illusztráció! Fotó: Szabó Gábor - Origo

A lábbal hajtható kismotor, quad és gokart formájú járművek közül minden ellenőrzött termék megfelelt az előírásoknak - írta az ITM.

A 28 ellenőrzött gyermekgondozási cikk közel felénél hiányosságok merültek fel.

Az etetőszékek stabilitása nem volt megfelelő, oldalra vagy hátrafelé felborultak, egy esetben a fej beszorulásának lehetősége is fennállt. A bébikompok elégtelen stabilitásuk vagy terhelhetőségük, a lépcsőről való leesés és az összecsukódás kockázata miatt bizonyultak balesetveszélyesnek.

Az utazóágyak esetében többnyire a borulásveszéllyel volt probléma, és a matrac összecsukódásával, ami fulladásveszélyt jelent.

Keszthelyi Nikoletta fogyasztóvédelemért felelős helyettes államtitkár a közleményben elmondta: a fogyasztóvédelmi ellenőrzések során a hatóság célzottan keresi a feltételezhetően nem biztonságos termékeket.

Az ITM laboratóriumi vizsgálatain megbukott játékrollereket, játékkerékpárokat és gyermekgondozási cikkeket a fogyasztóvédelmi hatóság levette a polcokról, jelentős részüket a vásárlóktól is visszahívták.

Az ITM rendszeresen vizsgálja a három év alatti kisgyermekek által gyakran használt eszközöket. A folyamatos fogyasztóvédelmi jelenléttel a tárca kiemelt célja a gyermekek biztonsága. A vizsgált termékek tételes listája a kormányzati honlapon megtalálható - olvasható a közleményben.