Összeomlás szélén a brit acélgyártó

acélipar, acélipari munkás
(FILES) In this file photo taken on December 12, 2014 an employee cuts into an aluminium roll at the Constellium factory in the eastern French city of Biesheim. Major steel and aluminium producing nations condemned on March 2, 2018 US President Donald Trump's plan to impose tariffs on the industry, as stock markets plunged on fears of an imminent tit-for-tat trade war. / AFP PHOTO / Patrick HERTZOG
Vágólapra másolva!
Összeomlás szélére került a második legnagyobb brit acélgyártónak számító British Steel. A vállalatnak sürgősen 30 millió fontos kormányzati segítségre lenne szüksége, máskülönben akár 25000 álláshely is veszélybe kerülhet – értesült belső forrásokból a Reuters.
Vágólapra másolva!

Ha a British Steel nem kap azonnal 30 millió fontos kormányzati segítséget (hitel formájában), akkor összeomolhat, és ennek következtében akár 25 ezer álláshely is elveszhet – írja a Reuters belső forrásokra hivatkozva.

A Greybull Capital befektetési cég kezében lévő British Steel csupán nagyjából 5000 embert foglalkoztat közvetlenül – legtöbbjüket Észak-Angliában –, azonban mintegy 20000 álláshely függ a céghez köthető beszállítói lánctól.

A Greybull egyébként 2016-ban szerezte meg a már akkor is veszteségekkel küzdő vállalatot, és a British Steel már korábban is 75 millió fontos hitelt kért a kormánytól. Végül ezt csökkentették 30 millióra fontra, miután a Greybull belement, hogy feltőkésíti a céget.

A Reuters értesülései szerint, ha kedd délutánig nem hagyják jóvá a hitelt, akkor már szerda reggel nagyon komoly bajba – gyakorlatilag csődbe – kerülhet a vállalat.

Sürgős segítségre van szüksége az acélipari óriásnak Forrás: AFP/Sebastien Bozon

A British Steel pedig stratégiailag is igen fontos a brit gazdaság számára,

mivel egy olyan iparág kulcsszereplőjéről van szó, amely korábban Nagy-Britannia egyik legerősebb szektorának számított.

A brit Munkáspárt és a szakszervezetek egyaránt arra szólították fel a kormányt, hogy nyújtson segítséget és adja meg a hitelt, azonban az illetékes minisztérium szóvivője nem nyilatkozott a részletekről. A szóvivő csupán annyit közölt, rendszeres párbeszédet folytatnak számos vállalattal.

A kormány azonban nehéz döntés előtt állhat, mivel a British Steel már eddig is okozott problémákat.

Májusban például bejelentették, hogy nagyjából 120 millió fontnyi hitellel segítik meg a céget az adófizetők pénzéből,

mivel az nem volt képes időben alkalmazkodni az Európai Unió kibocsátás-kereskedelmi (ETS) rendszerének szabályaihoz.