Összeomlás szélén a brit acélgyártó

2019.05.21. 21:03

Összeomlás szélére került a második legnagyobb brit acélgyártónak számító British Steel. A vállalatnak sürgősen 30 millió fontos kormányzati segítségre lenne szüksége, máskülönben akár 25000 álláshely is veszélybe kerülhet – értesült belső forrásokból a Reuters.

Ha a British Steel nem kap azonnal 30 millió fontos kormányzati segítséget (hitel formájában), akkor összeomolhat, és ennek következtében akár 25 ezer álláshely is elveszhet – írja a Reuters belső forrásokra hivatkozva. A Greybull Capital befektetési cég kezében lévő British Steel csupán nagyjából 5000 embert foglalkoztat közvetlenül – legtöbbjüket Észak-Angliában –, azonban mintegy 20000 álláshely függ a céghez köthető beszállítói lánctól.

A Greybull egyébként 2016-ban szerezte meg a már akkor is veszteségekkel küzdő vállalatot, és a British Steel már korábban is 75 millió fontos hitelt kért a kormánytól. Végül ezt csökkentették 30 millióra fontra, miután a Greybull belement, hogy feltőkésíti a céget.

A Reuters értesülései szerint, ha kedd délutánig nem hagyják jóvá a hitelt, akkor már szerda reggel nagyon komoly bajba – gyakorlatilag csődbe – kerülhet a vállalat.

Sürgős segítségre van szüksége az acélipari óriásnakForrás: AFP/Sebastien Bozon

A British Steel pedig stratégiailag is igen fontos a brit gazdaság számára,

mivel egy olyan iparág kulcsszereplőjéről van szó, amely korábban Nagy-Britannia egyik legerősebb szektorának számított.

A brit Munkáspárt és a szakszervezetek egyaránt arra szólították fel a kormányt, hogy nyújtson segítséget és adja meg a hitelt, azonban az illetékes minisztérium szóvivője nem nyilatkozott a részletekről. A szóvivő csupán annyit közölt, rendszeres párbeszédet folytatnak számos vállalattal.

A kormány azonban nehéz döntés előtt állhat, mivel a British Steel már eddig is okozott problémákat. Májusban például bejelentették, hogy nagyjából 120 millió fontnyi hitellel segítik meg a céget az adófizetők pénzéből, mivel az nem volt képes időben alkalmazkodni az Európai Unió kibocsátás-kereskedelmi (ETS) rendszerének szabályaihoz.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK