Továbbra is biztosnak érzik állásaikat a magyarok

A jó munkatársak, főnök és környezet aranyat ér – Ilyen egy szuper munkahely iroda
Vágólapra másolva!
Az év végén mért magas értékhez hasonlóan, az idei első negyedévben is 68 pontos értéket vett fel a munkavállalói bizalmi index a hazai dolgozók körében. Az egy évvel korábban mért adatokhoz képest enyhén emelkedett a legtöbb részmutató, vagyis éves szinten fokozatosan nő azok aránya, akik szerint még sokáig fennmarad az őket foglalkoztató cég, valamint a pozíció, amelyben dolgoznak - derül ki a BNP Paribas Cardif biztosító és a Medián legfrissebb közös márciusi munkaerőpiaci kutatásából.
Vágólapra másolva!

A tavalyi év hasonló időszakához képest 2 ponttal csökkent, az előző negyedévhez képest viszont változatlanul 68 pontot vett fel a munkavállalói bizalmi index márciusban. A BNP Paribas Cardif Munkaerőpiaci Stabilitási Indexe alapján a most tapasztalt megtorpanás ellenére

hosszabb távon emelkedő tendenciáról beszélhetünk.

A mérőszám azt fejezi ki egy 100 pontos skálán, hogy a munkavállalók mennyire bíznak abban, hogy jelenlegi foglalkoztatójuk hosszú távon is munkalehetőséget biztosít majd számukra.

A negyedéves jelentésből kiderül, hogy a megkérdezettek körében 91 pontot mértek azzal kapcsolatban, hogy mennyire bíznak a jelenlegi munkahelyük fennmaradásában.

A megelőző két évben ez az érték 90, illetve 91 pontot vett fel. Ugyancsak érdemes megemlíteni azt a részmutatót is, amely arra kérdez rá, hogy a munkavállalók mennyire érzik biztosnak a jelenlegi pozíciójukat:

2018 első negyedévéhez hasonlóan idén is 89, előtte lévő évben 87, míg 2016-ban 78 pontot vett fel az index.

Az újbóli elhelyezkedés esélyével kapcsolatban már emelkedő tendenciát tapasztalunk, mivel a tavalyi 48 és a tavalyelőtti 47 után idén 52-re ugrott ez a részmutató.

A munkavállalók egyre stabilabbnak érzik a munkahelyeiket idehaza Forrás: Shutterstock

A karrierre vonatkozó jövőképpel kapcsolatban a férfiak 78, a nők 73 százaléka úgy érzi, hogy több mint 5 évig megmarad az állása, illetve a férfiak 75 százaléka és a nők 70 százaléka látja biztosnak a saját pozícióját a jelenlegi munkahelyén.

A férfiak 39, a nők 33 százalék válaszolta azt, hogy állásvesztés esetén könnyen vagy nagyon könnyen találna magának új munkát.

Azok a munkavállalók viszont, akik ennél rövidebb időre látják biztosnak a munkahelyüket, 36 százalékuk szerint a munkáltatójuk jövőbeni sorsa kérdéses, 27 százalékuk pedig úgy látja, hogy nincs elég szakember, illetve a cég nem találja meg a megfelelő kollégákat. Közel egyharmaduk (29 százalék) azt jósolja, hogy nagy eséllyel leépítés várható, amelynek során tőle is megválnak; a válaszadók csaknem egynegyede (24 százalék) saját maga szeretne új munkahelyre kerülni, ami az előző évhez képest 4 százalékpontos esést jelent.

Korcsoportok szerinti bontásnál az látható az adatokból, hogy a harminc és a hatvan év közötti korosztály némileg optimistább a többi csoporthoz képest, mivel 69-70 pontot ért el, szemben a 18-29, illetve 60 felettiekkel: előbbinél 65, utóbbinál 59 pontot vett fel az index, mely a korábbi évekhez képest nem jelent számottevő változást.

Régiós szinten gyakorlatilag nincs eltérés az ország középső, keleti és nyugati része, valamint a főváros között.

Az iskolai végzettséget tekintve általában a diplomások és az érettségivel rendelkezők alkotják a legbizakodóbb csoportot.