A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) a megtartotta éves rendes közgyűlését, amelyen megválasztották Patai Mihályt, a Magyar Nemzeti Bank alelnökét a BÉT új elnökének - írja közleményében az Értéktőzsde.

Az Értéktőzsde vezérigazgatói posztját a továbbiakban is Végh Richárd tölti be, aki a jövőben is tagja marad az igazgatóságnak. A Budapesti Értéktőzsde 2018-ban 297 millió forintos adózott eredményt ért el, melyet teljes egészében piacfejlesztési tevékenységébe forgatja vissza.

Patai Mihály veszi át a BÉT elnöki posztját

A Budapesti Értéktőzsde május 21-én délelőtt megtartott éves közgyűlésén a Magyar Nemzeti Bank (MNB) javaslatára megválasztotta Patai Mihályt, az MNB 2019. április 17-én kinevezett alelnökét a BÉT elnöki pozíciójára.

A vezérigazgatói feladatkört a továbbiakban is a 2016 januárjában kinevezett Végh Richárd látja el.

Patai Mihály, a BÉT új elnöke szerint a tőzsde a jövőben is fontos eszköze lesz a gazdaságfejlesztésnek, valamint a versenyképességi fordulatnak és az MNB továbbra is támogatni kívánja a magyar gazdaságban betöltött egyre intenzívebb szerepét.

A közgyűlésen új igazgatósági tag választására is sor került, Bánfi Attila személyében.

Patai Miihályt válaszották a BÉT új elnökévéForrás: MTI/Bruzák Noémi

Kimagasló teljesítmények 2018-ban

Végh Richárd, a BÉT vezérigazgatója ismertette a 2016–2020-as tőzsdefejlesztési stratégia keretében tavaly elért főbb eredményeket: két hazai középvállalat, az emeléstechnikai megoldásokkal foglalkozó Megakrán, valamint a KAJAHU étterem- és technológiai franchise tulajdonosa, a CyBERG Corp. vezette be zártkörű tőkeemelést követően részvényeit a BÉT Xtend piacára. Kilenc részvénytársaság zártkörű alaptőke-emelései révén közel 79 milliárd forint értékben nőtt a részvénypiaci állomány a 2018-as évben. Szintet lépett a Prémium kategóriába került három vállalat, az ALTEO, a BIF és a Konzum értékpapírja, valamint a Finextnek köszönhetően új SZIT (szabályozott ingatlanbefektetési társaság) is megjelent a tőzsdén.

A 2018-as üzleti évben még teljesebbé vált a cégek részvényparkettre vonzását elősegítő szolgáltatáspaletta. A Tőzsde a nyilvános működésre érett, magyar tulajdonú vagy kötődésű cégeket folyamatosan figyelemmel kíséri. Közülük minden évben ötvenet saját kiadványában és konferenciáján is bemutat.

A tőzsdei jelenlétre készülő középvállalatok a Mentor Program támogatásával tanácsadók segítségét vehetik igénybe, a Nemzeti Tőzsdefejlesztési Alap közreműködésével tőkeemelést hajthatnak végre, illetve bejegyezhetik részvényeiket a közepes méretű vállalkozásokra létrehozott platformra, a BÉT Xtend piacra. A Kijelölt Tanácsadókkal (NOMAD) közös együttműködés révén jelenleg 16, széleskörű tőkepiaci tapasztalattal rendelkező szolgáltató segíti közvetlenül a vállalatok tőzsdei felkészülését a kkv piacra.

A Budapesti Értéktőzsde épületrésze a főváros V. kerületébenForrás: MTI/Jászai Csaba

Pozitív pénzügyi mérleg

A BUX index a tavalyi évben mind régiós, mind világpiaci tekintetben kiemelkedő eredményt ért el a mindössze 0,6 százalékos, enyhe visszaesés mellett. 2018-ban a Budapesti Értéktőzsde azonnali részvénypiaci átlagforgalma a

2017-es 10,7 milliárd forintról 6,7 százalékos növekedéssel, 2018-ban elérte a 11,4 milliárd forintot.

A közgyűlésen Végh Richárd BÉT-vezérigazgató bemutatta a 2018-as üzleti évben elért pénzügyi eredményeket is. A Budapesti Értéktőzsde a 2018-as évet nyereséggel zárta: a társaság adózott eredménye 297 millió forint, bevétele megközelítőleg 2,5 milliárd forint volt, és 2,1 milliárd forintot tett ki a működési költségek és ráfordítások mértéke.

A BÉT folytatta a hosszabb távon megtérülő befektetések és fejlesztések megvalósítását, többek között ide sorolhatók a nemzetközi terjeszkedés, a befektetők és potenciális kibocsátó vállalatok bázisának szélesítése irányába tett lépések és az informatikai fejlesztések.

Az ülésen a társaság tulajdonosi köre elfogadta a 2018. üzleti évre vonatkozó igazgatósági, felügyelő bizottsági és könyvvizsgálói jelentéseket, egyúttal határozatot hozott az adózott eredmény felosztásáról és az osztalék megállapításáról is – az eredményt ezúttal is a piacfejlesztési tevékenységébe forgatja vissza a BÉT, osztalék kifizetésére nem kerül sor.