220 év után újra főzik a világ legkalandosabb történetű sörét

Grimbergen sör
Vágólapra másolva!
Belgium régóta kitüntetett figyelmet élvez a sörkedvelők körében is, hiszen a különleges főzetek előállításának évezredes tradíciói vannak ott, melyek életben tartásában - és jelenlegi kereskedelmi hasznosulásukban - elsősorban az apátsági sörfőzdék járnak az élen, néhány nagyobb sörgyár támogatásával. Most viszont még belga viszonylatban is igazi sörkülönlegességet mutattak be Grimbergen városának apátságában: egy olyan nedűt, amelynek rendszeres készítése a XII. századig nyúlik vissza, és aminek eredeti receptjét jó ideig elveszetnek hitték.
Vágólapra másolva!

Grimbergen városát 1128-ban alapították, és a történelem során háromszor is porig égett, de mindannyiszor újjá is építették. Ardet nec consumitur – kapta ezért latin mottóját a város, ami szerint "leéghet, de el nem pusztulhat".

A Grimbergenben készülő sörök egyik változata Forrás: Shutterstock

Nem kevésvé kitartóak voltak azok a közelben megtelepült premontrei szerzetesek, akik már a XII. században sört készítettek a városhoz közeli apátságukban.

A grimbergeni söröknek mára rengeteg változata létezik, és a sok, kiváló minőségű belga apátsági főzet között is igen előkelő helyen állnak színvonal és kedveltség tekintetében.

A grimbergeni apátok a modern időkben, az 1950-es években kezdték meg a helyi igényeken túli keresletet kiszolgáló, azaz kereskedelmi forgalomba kerülő sörök főzését. Ezek történetébe az idei év hozott újabb jelentős mérföldkövet. Látványos ünnepi külsőségek és komoly sajtófigyelem mellett, bemutatták az apátság legújabb sörét, amely egy eredeti ősi receptúra alapján készült, kicsit "aktualizálva" a jelenkor ízlésének megfelelően - számol be arról a The Guardian.

Mert a legújabb grimbergeni sör eredetileg kicsit jellegtelen ízű volt a mostani sörökkel összehasonlítva, az elsődleges szempont régen ugyanis az volt a készítésénél, hogy tápláló legyen, élvezeti értéke kevésbé számított - mondják az apátok. Ugyanakkor nem sokon múlott, hogy véglegesen a múlt ködébe vessszen az ősi sör.

A belga apátsági sörök legkedveltebbjei közé tartoznak az innen kikerülő főzetek Forrás: Shutterstock

Az eredeti premontrei rendházat ugyanis 1798-ban a francia forradalom idején porig égették. A szerzeteseknek azonban sikerült megmenteniük az ősi receptúrát tartalmazó könyveket.

Mégpedig úgy, hogy az apátsági könyvtár falának egy titkos mélyedésébe rejtették a köteteket.

Ám sikerült az utolsó pillanatban kiemelni azokat, mielőtt a forradalom lángja - szó szerint - utólérte volna a több száz éves feljegyzéseket. A kolostort végül újjápítették, közel az eredeti helyszínéhez.

"Tehát nálunk voltak a könyvek, csak éppen senki nem tudta elolvasni azokat" - meséli Karel Stautemas, az apátság helyettes vezetője. Ezért kemény munkával, önkéntesek bevonásával kezdtek neki a régi latin és a holland nyelv egy archaikus változatában írott könyvek tanulmányozásának.

Mígnem sikerült összegyűjteni azt, pontosan milyen összetevőkből főzték elődeik a sört, egészen olyan részletekig bezárólag, mint a használt hordók és üvegek fajtái, és a főzési eljárások. A könyvekből kiderült az is, pontosan hányféle sört főztek az apátok évszázadokkal korábban.

S hogy milyen ízű az új sör?

A szerzetesek szerint kevésbé hasonlít a folyékony kenyérre, mint eredeti változata, és ajánlásuk szerint csak módjával szabad fogyasztani, 10,8 százalékos alkoholtartalma miatt. "Egy vagy kettő még rendben van" - mondta Grimbergen polgármestere az új főzet hivatalos bemutatóján. Itt az is kiderült, nem kevés munkába és

négy évbe került, mire a mostani sörfőzők megtalálták a régi recept leginkább megfelelő alkalmazásának módját az eredeti összetevőkkel.

Hamarosan az új főzet is kereskedemi forgalomba kerül Forrás: Shutterstock

A most bemutatott, az eredeti receptúra alapján előállított sört az apátságban készítik a Carlsberggel közösen, hiszen a cég eddig is a grimbergeni sörök globális értékesítési partnere volt. Az Alken-Maes pedig a belga piacra szállítjai az apátsági főzeteket, ahová - csakúgy, mint a francia piacra - várhatóan egy éven belül jutnak el szélesebb terítéssel az új sör palackjai.