Összeomlott Jamie Oliver brit étterembirodalma

davos világgazdasági fórum
British chef Jamie Oliver attends a session on the second day of the World Economic Forum, on January 18, 2017 in Davos. With the world's elite holding its breath until Donald Trump becomes the next US president, outgoing Vice-President Joe Biden addresses the World Economic Forum in Davos / AFP PHOTO / FABRICE COFFRINI
Vágólapra másolva!
Csődeljárás elé néz az egyik legnépszerűbb, televíziós műsorairól világszerte is ismert brit sztárséf, Jamie Oliver étteremhálózatánál. A cégnél nem kis részben a brit EU-tagság megszűnésével járó bizonytalanságokat tartják felelősnek a pénzügyi nehézségekért.
Vágólapra másolva!

Jamie Oliver személyesen jelentette be, hogy kénytelen csődgondnokság alá helyezni vállalatát, amelynek pillére a kéttucatnyi éttermet működtető Jamie's Italian étteremhálózat. A csődeljárást várhatóan a KPMG könyvvizsgáló cég irányítja.

A Jamie's Italian 2008-ban indult, de már tavaly augusztusban majdnem csődbe ment, és csak az mentette meg, hogy Oliver személyes vagyonából fordított csaknem 14 millió fontot (4,9 milliárd forintot) az akkor még 37 étteremből álló hálózat életben tartására.

Csődbe ment a Jamie Oliver étteremhálózatát üzemeltető brit vállalat Forrás: Pixabay

A cég azóta bezárt 13 éttermet és 600 alkalmazottat elbocsátott, de az újabb csődhelyzet további 1300 (brit források szerint legalább 1000) állást veszélyeztet.

A Jamie's Italian forgalma tavaly 11 százalékkal 101 millió fontra csökkent. Jamie Oliver a hálózat pénzügyi gondjait az ádáz piaci versennyel és a brexit folyamatát övező, a fogyasztói hangulatot is megterhelő bizonytalansággal magyarázta.

A cég adósságállománya tavaly meghaladta a 71 millió fontot (26,5 milliárd forint).

A The Guardian már közzé is tette a bezáró 22 étterem listáját, ezek mind az Egyesült Királyság területén találhatóak. Külföldön összesen 25 egység tartozik az étteremlánchoz.

A sztárséf egy korábbi Világgazdasági Fórumon is felszólalt Forrás: AFP/Fabrice Coffrini

A magyar Forbes értesülései szerint a Budapesten működő két éttermet, és a bécsi belvárosban nyitott egységet nem érinti a csőd, mivel ezek üzemeltetését külön cég látja el, a brand tulajdonosával kötött megállapodás értelmében. A nemzetközi terjeszkedés érdekében ugyanis az étteremlánc külön vállalatot hozott létre még korábban, a külföldi partnercégek pedig ezzel szerződve nyitották meg otthoni egységeiket.