A Pénzügyminisztérium szerint késhet az azonnali átutalás bevezetése a bankoknál

2019.05.22. 11:49

A Pénzügyminisztérium álláspontja az azonnali átutalás július elsejére tervezett indulásával kapcsolatban az, hogy az online pénztárgépekhez hasonlóan halasszák el az éles indulást, helyette tesztidőszakkal kezdjenek - mondta el Varga Mihály pénzügyminiszter a Világgazdaságnak adott interjúban. Kitért arra is, hogy a kabinet konzervatív költségvetési politikát folytat, emellett a magyar kormány a gazdaságvédelmi akciótervvel fel akar készülni a világgazdaság lassulására és a kereskedelmi háborúk eszkalálódására.

Varga Mihály a gazdasági napilapnak adott interjúban egyebek között elmondta, hogy

várjuk az azonnali átutalás elindulását. Ez utóbbi esetében azonban fontos lenne a tesztidőszak, az online pénztárgépek bevezetésének sikeréhez is kellett az, hogy a minisztérium elhalasztotta az indulást addig, amíg a teszteléseken minden problémára találtunk megoldást.

Az azonnali átutalási rendszer elindítására vonatkozó rendelet szerint a július elsejei indulásra minden banknak el kell készülnie a fejlesztéssel, ekkor élesedik a rendszer. Amennyiben tehát egy tesztidőszakkal járó halasztásra kerülne sor, még jogszabály-módosításra is szükség lenne.

Május 31-én ülnek össze a bankvezérek a Magyar Nemzeti Bank (MNB) képviselőivel, hogy az indulás körülményeiről tárgyaljanak. Mint ismeretes, egyes pénzintézetek ugyanis azt javasolják az MNB-nek, hogy első körben csak kis értékű tranzakciókkal teszteljék a rendszert, és majd akkor induljanak el teljes terhelés mellett, ha már biztosan és hibamentesen működik az azonnali átutalás.

Forrás: Dreamstime

Varga Mihály az interjúban a magyar gazdaság helyzetét elemezve elmondta többek között, hogy az első negyedévben 5,3 százalék volt a GDP-növekedés, amivel elsők vagyunk az uniós országok között, de azt is látjuk, hogy Magyarország szempontjából a külső gazdasági környezet nem feltétlenül kedvezően változott az elmúlt hónapokban. Különösen a német gazdaságról érkeznek kedvezőtlen hírek, amely a gazdaságunk teljesítményének exportoldalon 25 százalékát adja. A német ipar gyengélkedik. Nem lehetünk vakok, ha a legfontosabb külső partnerünk gazdasági növekedése lassul, az hat a magyar gazdaságra is. Ezért a gazdaságvédelmi akcióterv - amelynek ismertetését a jövő hétre ígéri a kormány - arra koncentrál majd, hogy hogyan lehet a hatékonyság növelésével, a termelékenység javításával a gazdasági növekedést fenntartani, mert egyértelmű célunk, hogy Magyarország jóval az Európai Unió átlagos növekedése felett tudjon teljesíteni.

Varga Mihály pénzügyminiszterForrás: MTI/Soós Lajos

Magyarország legfontosabb értéke az, hogy az elmúlt években megtelepedett iparági vertikumnak köszönhetően a legmagasabb hozzáadott értéket tudja biztosítani az autóipari befektetőknek a közép-európai országok között infrastruktúra, a munkaerő minősége, a jogi és üzleti környezet tekintetében, hogy a földrajzi elhelyezkedésből adódó logisztikai lehetőségekről ne is beszéljünk. Emellett a munkaerő- és a költségszempontokat vizsgálva Magyarországnak jó esélye van arra, hogy további magas hozzáadott értéket biztosító befektetéseket is idevonzzon. Emiatt nem gondoljuk, hogy egy pillanatnyi gazdasági lassulás komolyabban befolyásolná a beruházási döntéseket- szögezte le a pénzügyminiszter.

Végezetül kiemelte, hogy a német autógyárak cáfolták a magyarországi beruházások csúszásával kapcsolatos híreket.