Vágólapra másolva!
A gyógyszertárak szolgáltatási díjához hasonlóan a gyógyászati segédeszközökre is szolgáltatási díjat szorgalmaz a termékeket forgalmazó mintegy 500 üzletben a Forgalmazók az Egészségért Szövetség (FSZE) - írja szerdai számában a Világgazdaság.
Vágólapra másolva!

A lapnak Margitai Barnabás, a szövetség elnöke elmondta, hogy egy ilyen döntés egyszerre lehetne támogató és szabályozó jellegű. Az elnök felidézte, hogy a hazai patikákat évente 4,5 milliárd forinttal támogatja a költségvetés, a gyógyszertári szolgáltatási díjat hat éve vezették be.

Margitai Barnabás a tavalyi forgalom alapján úgy becsülte, hogy mintegy 1,1 milliárd forintot kellene a gyógyászati segédeszköz-szolgáltatási díj finanszírozására fordítani. Mint fogalmazott, a kapcsolódó kontrollált informatikai ellenőrzés bevezetésével több mint 2 milliárd forintot lehetne megtakarítani, így a díj bevezetésével a költségvetési kiadások is csökkennének. Az FSZE elnöke szerint a szolgáltatási díjjal az állam jogcímet képezne arra, hogy a betegbiztonság javítása érdekében a támogatott segédeszköz kiszolgálójától vásárolt szolgáltatás tartalmát és időigényét is meghatározza.

Mint fogalmazott, az elmúlt 10 évben megduplázódott a 90 év feletti segédeszköz-használók száma Magyarországon, évente több mint egymillió ember szorul speciális gyógyászati termékre. Ez a piac innovatív, minden évben 200 milliárd forint forgalmat és jelentős adóbevételt generál - tette hozzá, kiemelve, hogy idén csaknem 70 milliárd forint jut gyógyászati segédeszközökre. Azonban nemcsak a költségvetési keret növekszik, a támogatással elszámolt vények száma is: 2010-ben 2,9 millió vényt számolt el a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő, tavaly már 4 milliót.