Eláruljuk, mi történne a hazai bankokkal egy újabb válság esetén

Raiffeisen Bank a Teréz körúton 2016 augusztus 19.bank, pénz, pénzintézet
Raiffeisen Bank a Teréz körúton 2016 augusztus 19.
Vágólapra másolva!
Továbbra is erős a magyar bankrendszer sokkellenálló-képessége, a hazai bankrendszer intézményei egy jelentős negatív makrogazdasági sokk esetén is megfelelnének a szabályozói elvárásoknak - derül ki a jegybank közzétett Pénzügyi stabilitási jelentéséből.
Vágólapra másolva!

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) honlapján közzétett jelentés kiemeli: a bankok tőkemegfelelési mutatói erős szolvenciáról tanúskodnak, miközben a likviditásfedezeti mutató is bőven a szabályozói elvárások felett helyezkedik el. A magyarországi bankok 2018-ban tovább növelték mérlegfőösszegüket és azon belül a magánszektor felé fennálló hitelállományukat. A hitelintézetek vállalati hitelállománya mintegy 14 százalékkal, háztartási hitelei pedig 7 százalékot meghaladó ütemben emelkedtek az év során.

A hitelállomány bővülésének kiegyensúlyozottságát és fenntarthatóságát egyrészt a kedvező gazdasági környezet, másrészt a kiterjedt szabályozói eszközök biztosítják

- írták.

A májusi stabilitási jelentés szerint az MNB a háztartások kamatkockázatának mérséklése érdekében ajánlást tett közzé a pénzügyi intézmények számára, míg a kötvénypiac mélyítését a növekedési kötvényprogram elindításával támogatja. A változó kamatozású hitelek relatíve magas aránya miatt az adósok mind a háztartások, mind a vállalatok szegmensében érzékenyek a kamatlábak változására.
A jelentés kitért arra, hogy nem csökkent a nemzetközi makrogazdasági környezetet jellemző bizonytalanság, év elején a globális gazdasági növekedés lassult, ami a növekedésre vonatkozó előrejelzéseken túl átírta az infláció, és a kamatok változásának várható forgatókönyvét is.

A jelentősebb jegybankok a változó gazdasági környezet tükrében jellemzően kivárnak a kamatemeléssel, így a korábbiakhoz képest az alacsony kamatkörnyezet tartósabb fennmaradására lehet számítani

- közölték.

A magyar gazdaságra a legjelentősebb külső kockázatot az eurozóna és azon belül Németország gazdasági növekedésének érdemi lassulása jelenti, ugyanakkor a magyar gazdaság erősödő fundamentumai a korábbinál ellenállóbbá teszik az országot a külső sokkokkal szemben - írja az MNB.

Illusztráció Fotó: Szabó Gábor - Origo

Az MNB rámutat arra is, hogy a budapesti lakáspiac túlfűtöttségének kockázata nőtt, a lakásárak öt év alatt 153 százalékkal emelkedtek. Eközben a lakáspiac esetleges túlértékeltségének bankrendszerre gyakorolt hatását enyhíti, hogy az árak emelkedését nem kísérte a kockázatos, magas hitelfedezeti mutatóval (HFM) jellemezhető hitelek arányának jelentős növekedése.

A 70 százalék feletti HFM-mel rendelkező jelzáloghitelek aránya a banki szavatoló tőkéhez viszonyítva töredéke a válság előtti szintnek, így egy esetleges lakáspiaci sokk hatására kisebb valószínűséggel alakulna ki negatív irányú önerősítő spirál a bankrendszer és a lakáspiac között.

Elemezték azt is, hogy a bankrendszeri profit mérséklődött az előző évi, értékvesztés-visszaírások miatt kiemelkedő szintjéhez képest. Az értékvesztés felszabadítása érdemben növelte az elmúlt évek eredményét, azonban 2018 végére ez a hatás kifulladni látszik. A korábbi tartalékok visszaírása eltakarta azt, hogy a strukturális - hosszabb távon is fenntartható - banki profit az elmúlt két évben látott szintnél érdemben alacsonyabb.

A fenntartható profitabilitás növeléséhez továbbra is kiemelten fontosnak tartják a költséghatékonyság javulását,

amelyet a költségcsökkentő lépéseken (digitalizáció, konszolidáció) túl a hitelállomány bővülése is jelentős mértékben támogathat - írta az MNB.