Késik az új amerikai húszdolláros

2019.05.23. 18:37

Most már biztos, hogy évek múlva, de könnyen lehet, hogy csak 2028-ban lehet az új amerikai húszdolláros bankjeggyel fizetni, miután az amerikai pénzügyminiszter is megerősítette a csúszás tényét. Kiderült az is, mi a halasztás oka.

Már 2016-ban eldőlt, hogy kinek a képe fog szerepelni az új amerikai húszdolláros bankón, de még biztosan éveket kell várni annak kézbevételére.Az új bankjegyen Harriett Tubman arcképe lesz a főoldalon, amely az 1928-ban a bankóra felkerült Andrew Jackson volt elnök képét váltja majd, aki valószínűleg a hátlapra kerül.

Cserélik a 20 dollárostForrás: Image Source/Image Source/Huber & Starke/Huber & Starke

Ez többszörös fordulatot jelent. Jackson rabszolgatartó fehér férfi volt, míg Tubman afro-amerikai származású nő, rabszolgaság-ellenes aktivista, aki az amerikai polgárháború előtt számos rabszolgának még a szökésben is segített.

A csúszás okául egyesek szerint az szolgál, hogy mégsem Tubman képét tenné az amerikai pénzügyi kormányzat az új változatra, hanem valaki másét. Steven Mnuchin amerikai pénzügyminiszter ezzel szemben - írja a BBC - most azt mondta, nem a kép vagy annak lecserelése jelenti az elsődleges feladatot számukra, hanem a bankó biztonsági megoldásainak növelése.

Harriet Tubman, rabszolgaság-ellenes aktivista arcképe kerül az új amerikai 20 dollárosraForrás: Wikipedia/Horatio Seymour Squyer/National Portrait Gallery

A miniszter azt is közölte, sok más fontosabb dolguk is van most a 20 dollárosnál, amivel kapcsolatban annyit ígért, legkésőbb 2028-ig forgalomba kerül az új változata. Most viszont - emelte ki - a 10 és az 50 dolláros megújítására fókuszálnak.

Nő utoljára 1891 és 1896 között szerepelt amerikai dolláron, akkor néhány évig Martha Washington, az első first lady arcmása volt látható az ezüst 1 dollároson. Előtte az indián származású Pocahontas, de az ő alakja csak egy csoportképben tűnt fel a 20 dolláros egy korábbi változatán, 1865-től 1869-ig.