Nőtt az agrárvállalatok hitelállománya

mezőgazdaság, Franciaország
A combine harvester at work. Paris, France GARO/PHANIE
Vágólapra másolva!
Az agrárgazdaság mezőgazdasági és élelmiszeripari vállalkozásainak hitelállománya 2018. utolsó negyedévének végére az előző negyedévhez képest 0,57 százalékkal, míg az előző év azonos időszakához viszonyítva 5,07 százalékkal nőtt, 1124,9 milliárd forint volt - derült ki a kormány.hu-n közzétett jelentésből.
Vágólapra másolva!

Az Agrárminisztérium (AM) adatgyűjtése alapján készült beszámoló szerint a mezőgazdasági hitelállomány 2018 utolsó negyedévének végén mintegy 623 milliárd forint volt, az élelmiszeriparé pedig mintegy 502 milliárd forintot tett ki.

A mezőgazdaság hitelállományából az egyéni gazdaságok és a gazdálkodó szervezetek továbbra is majdnem azonos mértékben részesültek. Ezzel szemben az élelmiszeripari hitelek 98,5 százaléka továbbra is a gazdálkodó szervezetekhez került. Az élelmiszeripari egyéni vállalkozások 7,4 milliárd forintot közelítő hitelállománya majdnem kétszeresére nőtt az előző negyedévihez viszonyítva, így részesedése csekély mértékben emelkedett.

A mezőgazdaságban továbbra is a forinthitelek a meghatározóak, részesedésük a mezőgazdaság hitelállományán belül változatlanul 90 százalék felett van. Az élelmiszeripar hitelállományán belül a forinthitelek részesedése 59,3 százalék volt 2018 utolsó negyedévében.

Képünk illusztráció Forrás: AFP/Phanie/Garo

A mezőgazdasági hitelállományból a szántóföldi növénytermesztők részesedése (54,12 százalék, 337 milliárd forint), lényegében nem változott az előző negyedévhez képest. Az állattenyésztők hitelállománya 172,7 milliárd forintot tett ki, amelynek mintegy 37 százaléka került a szarvasmarha tenyésztőkhöz. A kertészeti ágazat 33,9 milliárd forint, míg az egyéb területen gazdálkodók 79 milliárd forint hitelhez jutottak. A mezőgazdasági hitelállomány 33,48 százaléka kft.-khez került, de nagyrész jutott az őstermelőkhöz (22,04 százalék) és az egyéni vállalkozókhoz (27,63 százalék) is.

Az élelmiszeripar hitelállományán belül a legtöbb hitel, 182,8 milliárd forint az egyéb élelmiszeripar kategóriájába sorolt szakágazatokhoz, 69,8 milliárd forint az egyéb gyümölcs-, zöldség-feldolgozással, tartósítással foglalkozó szakágazathoz, 61,3 milliárd forint pedig a húsfeldolgozással, tartósítással foglalkozó szakágazathoz került.

A beszámolóból az is kiderült, hogy a mezőgazdaságban az újonnan folyósított hitelek összege 74,1 milliárd forint volt 2018. negyedik negyedévében. Ezen hitelek összege az élelmiszeriparban kiemelkedően nőtt, 130,8 milliárd forintot tett ki a vizsgált időszakban.