Véget érhet a technológiai cégek uralkodása

Zuckerberg, Facebook
Facebook's CEO Mark Zuckerberg smiles during his speech during the VivaTech (Viva Technology) trade fair in Paris, on May 24, 2018. (Photo by GERARD JULIEN / POOL / AFP)
Vágólapra másolva!
A részvénypiaci befektetők már hosszú évek óta rajonganak a legnépszerűbb amerikai technológiai cégekért. A Bank of America elemzője azonban most úgy látja, itt az idő, hogy a befektetők elkezdjenek fedezéket keresni, mivel hamarosan véget érhet a sztárok nagy felfutása. A háttérben pedig jelentős éppen az állhat, hogy ezek a vállalatok túl nagyra nőttek.
Vágólapra másolva!

Az elmúlt évek részvénypiaci felfutása során az amerikai részvénypiaci befektetők igencsak népszerűvé tették a FANG (vagy esetenként FAANG) rövidítést. Ez a Facebook, az Amazon, a Netflix, valamint a Google mögött álló Alphabet papírjait fedi – melyhez időnként hozzákapcsolódik az Apple is.

Ezek a technológiai és közösségi média óriások 2015 óta 16,4 és 44,8 százalék közötti éves hozamot produkáltak.

Ezzel szemben az S&P 500 részvényindex mindössze 8,5 százalékot hozott – írja a MarketWatch elemzése.

Mindazonáltal a Bank of America Merrill Lynch egy elemzője most arra figyelmeztetett, eltúlzottá vált a rajongás a techcégek iránt, és olyan tumultus alakult ki a részvények körül, hogy egyre kisebb a papírok vonzereje.

A történelem tanulságai

A bank szakértője, Savita Subramanian úgy látja, a technológiai sztárok problémája egészen hasonló ahhoz, amit a nagy befektetési bankoknál (és már szektoroknál is) láthattunk a 2008-as válság előtt.

Ezek a cégek hatalmasak lettek, néhány társaság uralja az egész piacot, és olyan befolyással és hatással bírnak, hogy rendkívül nehéz megfogni őket szabályozói oldalról.

Mindazonáltal a nagybankok példája éppen azt vetíti előre, hogy eljöhet egy olyan pillanat, amikor az óriások mérete tarthatatlanná válik, és reálisan fel fog merülni a kérdés, hogy fel lehet és kell-e darabolni ezeket a gigászokat.

Reálisan napirendre kerül a technológiai óriások feldarabolása? Forrás: AFP/Josh Edelson

Subramanian szerint a következő 10 évben ezek a kérdések el fognak dőlni. Egyelőre a technológiai óriások még szabadon uralkodhatnak, de minden esély megvan arra, hogy egy évtizeden belül már el kell kezdeniük komolyan szembenézni a szabályozások miatt felmerülő költségekkel és kellemetlenségekkel.

A történelmi tapasztalat azonban azt mutatja, hogy a 2008-as válság után végül egy nagy befektetési bankot sem daraboltak fel, de az tény, hogy az elmúlt évtizedben a bankok mozgásterét sokkal jobban felügyelik.

A nagyok közül leginkább a Facebook szerepe kérdéses, mivel a közösségi média óriás kapcsán egyre többen hangoztatják, hogy elviselhetetlenné vált a vállalat mérete és befolyása. Ezzel együtt viszont a Google és Amazon kapcsán is rendre megjelennek azok a kritikák, melyek szerint a társaságok akkorára nőttek, hogy egyenesen korlátozzák a szabad versenyt és innovációt.

A bikapiac vége

Ha az elmúlt években valaki bedobta, hogy a FANG részvények ideje leáldozott, akkor sokan azonnal bepánikoltak, hogy mindjárt vége az egész emelkedési hullámnak a részvénypiacon. Subramanian szerint azonban most nincs erről szó,

legalábbis a következő 12-24 hónapban nem kell komolyabb összeomlásra számítani.

Mindazonáltal az elemző úgy látja, érdemes lehet alternatívákat keresni a FANG részvények helyett. Ehhez kedvező lehetőséget kínálhatnak a pénzügyi szektor részvényei, melyek ma relatíve olcsók, viszont megfelelő erővel és háttérrel rendelkeznek. A másik lehetőséget a közműcégek részvényei jelentik, melyek alapvetően jó fedezéket biztosítanak. A közműrészvények ugyanis hagyományosan defenzív papírok, melyek elég jó biztonságos menedéket jelentenek, ha elkezdenek magasra csapni a hullámok.