Újragondolta startup befektetési programjait a Hiventures

2019.05.23. 19:08

A Hiventures újragondolta befektetési programjait, amely magában foglalja a belépési kritériumok, a teljesítésre váró mérföldkövek és az igényelhető befektetési összegek változásait is. 2019. június 1-től még versenyképesebb befektetési konstrukcióval várják a startupokat.

Az Inkubációs tőkebefektetési programra továbbra is egy kidolgozott ötlettel lehet jelentkezni, amely mellett az elszánt csapat és üzleti terv megléte is kiemelt fontosságú. A sikeres befektetési döntést követően, a csapatok eddig 9 millió tőkebefektetést kaphattak 9 százalékos tulajdonrészért cserébe. A változás értelmében a továbbiakban összesen 15 millió forint összegű befektetés kapható, amelynek alapja továbbra is a 9 millió forintos tőkebefektetés lesz, azonban 6 millió forintos, a későbbiekben tulajdonrészre konvertálható tagi kölcsönnel kiegészítve.

Az Inkubációs befektetési program célja, hogy elkészüljön a prototípus.

Az Inkubáció+ részeként eddig 30 millió forintos, konvertálható tagi kölcsönt kaphattak a startupok, azonban az újragondolt koncepciónak megfelelően ez az összeg 50 millió forintra változott. Azoknak a projekteknek, amelyek a régi konstrukció szerinti 9 milliós befektetést kaptak, lehetőségük lesz a megnövelt finanszírozási lehetőséget kiaknázni, amit a projekt későbbi életszakaszában, fejlesztési és pénzügyi terv figyelembevételével, egyedi elbírálás alapján igénybe tudnak venni.

A Hiventures megnöveli a startupoknak nyújtott támogatások összegét 2019. június 1-tőlForrás: AFP/PhotoAlto/Frédéric Cirou/Altopress

A korábbiak szerint a Magvető program nevű inkubációs fázisban összesen 40-150 millió forint befektetést kaphatott a startup, kisebbségi tulajdonrész mellett. Ez az összeg 65-250 millió forintra emelkedik a megújult finanszírozási modell szerint. A magvető életszakasz lényege az üzleti modell és a prototípus finomhangolása, egy skálázható termék létrehozása, amely akár a nemzetközi piacon is képes megállni a helyét.

A Növekedési tőkebefektetési programban korábban maximum 500 millió forint tőkebefektetést kaphattak az ezen életszakaszban lévő cégek. Az újragondolt koncepció értelmében az első körös 500 milliós befektetés mellett, társfinanszírozóval ez az összeg több körben elérheti akár az 1 milliárd forintot is.

A két évvel ezelőtti indulás óta eltelt időben eddig 204 cég kapott már befektetést a kockázati tőkealap-kezelőtől több mint 17 milliárd forint értékben: 122 inkubációs fázisban lévő cég 2,4 milliárd forint befektetést, 48 magvető fázisban lévő cég 5,3 milliárd forint befektetést, valamint 34 növekedési életszakaszban lévő cég összesen 9,5 milliárd forint befektetéshez jutott. A Hiventures a jövőben a startupok mellett hagyományosabb üzletmenettel rendelkező kis- és középvállalkozásokat is segíteni fog.