30 ezer falusi csok igénylésre számít a Takarék Csoport

family home house apartment mortgage residential maison key kids lawn life lifestyle loan man modern new outdoors owner ownership people person portrait property purchase real estate group happiness happy housing insurance hand holding realtor realty rent
CSOK családiház építés
Vágólapra másolva!
Mintegy 150 milliárd forint értékben 30 ezer család részesülhet a falusi családi otthonteremtési kedvezményben (csok) három év alatt a Takarék Csoport elemzői szerint.
Vágólapra másolva!

A Takarék Csoport komoly érdeklődésre számít a falusi csok iránt, amelynek újdonsága, hogy

célzottan, legfeljebb ötezer emberből álló, csökkenő lakosságú kistelepüléseken élő családok számára tesz elérhetővé jelentős, vissza nem térítendő támogatást.

A júliustól induló program várhatóan azoknak a családoknak a körében lesz népszerű, amelyek helyben tervezik a gyermekvállalást és az otthonteremtést vagy nagyvárosból szeretnének kiköltözni az érintett településekre.

A következő években a falusi csok keretében nyújtott támogatás összege országos szinten elérheti akár az 50 milliárd forintot évente, a támogatásban részesülő családok száma pedig az évi 10 ezret.

A falusi csok a Takarék Csoport szakértői szerint a magyar ingatlanpiaci tranzakciók 15-18 százalékát érintheti.

A hagyományos családi otthonteremtési kedvezményhez hasonlóan a támogatás mellé államilag támogatott kedvezményes hitel is igényelhető, amelynek teljes értéke összbanki szinten megközelítheti az évi 20 milliárd forintot.

A Takarék Csoport elemzői szerint az ingatlanpiaci tranzakciók 15-18 százalékát is kiteheti majd a falusi csok Forrás: 123rf

Várakozásaik szerint a falusi csok-támogatások 30-40 százalékát a takarékok közvetítik majd ki - mondta Egerszegi Ádám, az MTB Magyar Takarékszövetkezeti Bank Zrt. alelnöke. A takarékok jelentős tapasztalattal rendelkeznek a csok-támogatások folyósításában, hiszen az elmúlt években a Takarék Csoport közvetített ki minden ötödik csokot, összességében mintegy hatvan milliárd forint értékben. A takarékok által befogadott csok igénylések majdnem 93 százalékáról már érvényes szerződés született, illetve 86 százalékukat már folyósították is a családoknak. A támogatás mellé a takarékok mintegy 27 milliárd forint értékű államilag támogatott kedvezményes hitelt is nyújtottak.

A falusi csok egyéb hatásai mellett növelheti a fizetőképes keresletet a majdnem 250 ezer, jelenleg üresen álló falusi lakóingatlan iránt is.