30 ezer falusi csok igénylésre számít a Takarék Csoport

2019.05.24. 12:24

Mintegy 150 milliárd forint értékben 30 ezer család részesülhet a falusi családi otthonteremtési kedvezményben (csok) három év alatt a Takarék Csoport elemzői szerint.

A Takarék Csoport komoly érdeklődésre számít a falusi csok iránt, amelynek újdonsága, hogy

célzottan, legfeljebb ötezer emberből álló, csökkenő lakosságú kistelepüléseken élő családok számára tesz elérhetővé jelentős, vissza nem térítendő támogatást. A júliustól induló program várhatóan azoknak a családoknak a körében lesz népszerű, amelyek helyben tervezik a gyermekvállalást és az otthonteremtést vagy nagyvárosból szeretnének kiköltözni az érintett településekre.

A következő években a falusi csok keretében nyújtott támogatás összege országos szinten elérheti akár az 50 milliárd forintot évente, a támogatásban részesülő családok száma pedig az évi 10 ezret. A falusi csok a Takarék Csoport szakértői szerint a magyar ingatlanpiaci tranzakciók 15-18 százalékát érintheti. A hagyományos családi otthonteremtési kedvezményhez hasonlóan a támogatás mellé államilag támogatott kedvezményes hitel is igényelhető, amelynek teljes értéke összbanki szinten megközelítheti az évi 20 milliárd forintot.

A Takarék Csoport elemzői szerint az ingatlanpiaci tranzakciók 15-18 százalékát is kiteheti majd a falusi csokForrás: 123rf

Várakozásaik szerint a falusi csok-támogatások 30-40 százalékát a takarékok közvetítik majd ki - mondta Egerszegi Ádám, az MTB Magyar Takarékszövetkezeti Bank Zrt. alelnöke. A takarékok jelentős tapasztalattal rendelkeznek a csok-támogatások folyósításában, hiszen az elmúlt években a Takarék Csoport közvetített ki minden ötödik csokot, összességében mintegy hatvan milliárd forint értékben. A takarékok által befogadott csok igénylések majdnem 93 százalékáról már érvényes szerződés született, illetve 86 százalékukat már folyósították is a családoknak. A támogatás mellé a takarékok mintegy 27 milliárd forint értékű államilag támogatott kedvezményes hitelt is nyújtottak.

A falusi csok egyéb hatásai mellett növelheti a fizetőképes keresletet a majdnem 250 ezer, jelenleg üresen álló falusi lakóingatlan iránt is.