Az anyanyelvvel szívja magába a magyar startupot a világ

Vágólapra másolva!
A CodeBerry az online programozóképzés rögös útján hasít. A téma népszerűségét jól jelzi, hogy még termékük sem volt, de már megrendelőjük igen! A kurzus egyébként olyan tudást ad, amivel már egy saját honlapot össze lehet dobni, de a szakmaváltáson gondolkodók is megtalálják benne az első pár lépést, ami egy új karrier felé visz.
Vágólapra másolva!

A világ minden tájáról, Indonéziától Lengyelországon át Mexikóig vannak diákjai a CodeBerrynek. A közelmúltban pedig a Baconsult Inkubátor Program keretében jutottak 50 millió forinthoz, amivel tovább folytathatják a terjeszkedést.

Először fizessen érte valaki!

A jól menő vállalkozásért azonban keményen megdolgoztak az alapítók több ötlete (szám szerint 28 ötlet) a földbe fúródott. Ugyanakkor – nagyon helyesen – ezeket a kudarcokat tanulópénzként fogták fel, és elhatározták, hogy amíg nem találnak olyan erős piaci igényt, hogy valaki nem csak kipróbálni, hanem fizetni is hajlandó, addig nem ölnek hónapokat bele a termékek kifejlesztésébe – tudhattuk meg Békéssy László ügyvezetőtől még a Bacosult rendezvényén. Az alapvetően logikusnak tűnő, „csináljunk egy informatikai terméket, és az majd biztosan kell valakinek” üzleti modellről tehát lemondtak. Ehelyett olyan weboldalakat készítettek, ahol az ötleteiket osztották meg, és figyelték, hogy melyik weboldal mennyire kelti fel az emberek figyelmét.

És a már sokszor megénekelt jó fizetések, szakmai előmenetel és biztos munkahely stb. meg is hozta a gyümölcsét, jött az első tanulni vágyó delikvens, úgy hogy még nem volt kész az online kurzus. Az alapítók ekkor chaten, egyesével kezdték oktatni a jelentkezőket, hogy teljesítsék, amit a honlapon ígértek.

Anyanyelven jobb tanulni


A CodeBerry online programozó képzéséről ma már nyugodtan kijelenthetjük, jó úton halad a világhódítás felé, hiszen kevesebb mint három év alatt eljutottak odáig, hogy hét országban nyújtanak élő szolgáltatást.

Hamar kiderült, hogy milyen fontos szerepe van az anyanyelvnek, hiszen hiába készítették el az angolul is mindent, a diákok egyszerűen visszakapcsoltak a magyar nyelvű tananyagra. És innen jött a nagy ötlet, ami alapvetően annak az alaptézisnek a népiképp fejre állítása, miszerint elengedhetetlen az angol az informatika elsajátításához.

Az internet gyakorlatilag el van árasztva „ingyenes” angol nyelvű anyagokkal, melyek segítségével elméletben meg lehet tanulni a programozás alapjait. Ugyanakkor világszerte százmilliók vannak, akik bár tudnak angolul, de szívesebben tanulnak a saját anyanyelvükön. Vannak országok, ahol ez nem probléma (pl. Hollandia, Norvégia, India stb.), ahol sokan tanulnak tárgyakat, vagy akár mindent eleve angol nyelven.

Nemzetközi vizekenA hazai hódítás után nem kellett sok, hogy a nemzetközi piacon találják magukat (jelenleg nyolc nyelven érhető el a tananyag: angol, magyar, román, lengyel, indonéz, vietnámi, portugál, spanyol), a közelmúltban történt tőkeinjekciónak köszönhetően pedig további piacokra való betörés várható. És az őrült számok, amik a globális informatikushiányról szólnak, adnak bőven teret a növekedésre!

Az önálló honlaptól a komoly munkahelyig

Békéssy Lászlótól egyébként megtudtuk, hogy a CodeBerry tanfolyamának neki lehet ugrani nulla programozói tudással, és elvégzése után képesek leszünk saját magunk honlapokat összerakni. Emellett segítenek elsajátítani a legkeresettebb programozási nyelveket, amiknek ismerete kikerülhetetlen, ha szakmát szeretnénk váltani. Az alapító hozzátette, hogy szorosan együttműködnek egy csomó magyarországi programozást oktató iskolával (pl. a Green Fox Academy, CodeCool, Progmasters, Braining Hub) melyeknek a tanfolyamai már a karrierváltást célozza.

Így talán már az is érthető, hogy a csapat miért merészkedik odáig, hogy a globális informatikushiány megoldásában vállal szerepet.