A sivatag, ahol százezrekre büntetnek a homokba írt üzenetekért

2019.05.28. 11:18

Ami máshol ártatlan tengerparti szórakozásnak számít, az szigorúan tilos ebben a hatalmas homokdűnéiről ismert japán régióban – írja a Roadster.

A Tottori homokdűnék valójában nem egy igazi sivataghoz tartoznak, mégis olyan érzést keltenek a látogatókban, mintha a Szaharába csöppentek volna.

Egy különleges helyszínről van szó, amely 30 négyzetkilométeren terül el közvetlenül a part mentén. 

A monumentális dűnék magassága helyenként a 80-90 métert is eléri, ráadásul az időjárás is hasonló, mint egy valódi sivatagban; akár 50 fokos hőség is lehet.  

A terület egy nemzeti park része, a helyiek pedig nagy erőkkel küzdenek azért, hogy megóvják a turistáktól, akik milliószámra érkeznek minden évben.

A helyi hatóságok már tíz évvel ezelőtt bírságot szabtak ki azokra, akik tíz négyzetméternél nagyobb üzeneteket véstek a homokba.

Nagyjából 130 ezer forintos büntetés jár a dűnék „megrongálásáért”, ám sokakat ez sem tart vissza.

Mivel egyre több és több turista érkezik, a homokba írt üzenetek száma is folyamatosan növekszik. Idén már arra is volt példa, hogy egy szerelmespárt arra köteleztek, tüntessék el a 25 méteres „Happy Birthday Natalie” feliratukat. A legtöbb esetben azonban kénytelenek a helyi önkéntesek eltüntetni a dűnékbe vésett óriási szívecskéket, rajzokat és jókívánságokat. Most abban bíznak, hogy a több nyelven kihelyezett tiltótáblák hatására kevesebb lesz az incidens.

Kattintson a képre, és nézze meg galériánkat a különleges homokdűnékről! 

Kattintson a képre, és nézze meg, hol kaphat magas bírságot azért, ha üzenetet ír a homokba!Forrás: AFP/The Yomiuri Shimbun/Michihiro Kawamura

Ami tehát a legtöbb tengerparton ártatlan szórakozás, az a japán sivatagban vandalizmusnak számít, a helyieket ugyanis rettenetesen zavarja, hogy a valóban lenyűgöző természeti adottságokat ily módon rongálják meg. Tavaly még a fényszórók és lézersugarak használatát is betiltották annak érdekében, hogy zavartalanul lehessen élvezni a csillagok látványát.

A Tottori homokdűnék közül ugyanis remekül megfigyelhető a Tejútrendszer.