Van egy ország, ahol minden harmadik ember milliomos

a világ tíz legdrágább helye 10
FRANCE, PRINCIPALITY OF MONACO (98), MONTE CARLO. MONACO HARBOUR, PORT HERCULE AT DUSK
Vágólapra másolva!
Van a világban néhány kis és különleges ország, amely nem csupán gazdag, de egészen rendkívüli eredményeket tud produkálni. Közülük is kiemelkedik azonban Monaco, ahol minden harmadik ember milliomos, és ahol hivatalosan nem létezik szegénység.
Vágólapra másolva!

Monaco egy törpe városállam a francia tengerparton, és elsősorban arról híres, hogy a szupergazdagok egyik legkedveltebb célállomása. A hercegségben mindössze 38 300 ember él, azonban a Knight Frank jelentéséből kiderül, összesen 12 261 ember számít ebből milliomosnak.

Ez azt jelenti, hogy Monaco összlakosságának nagyjából 32 százaléka, vagyis lényegében a harmada milliomos. Ráadásul ez a kiemelkedően vagyonos réteg mindössze kevesebb mint 2 négyzetkilométeren koncentrálódik.

Még izgalmasabb talán az az adat, hogy Monacóban gyakorlatilag nincs szegénység.

A kormány egyébként azt a stratégiát követi a városállamban, hogy visszaforgatja a turizmusból és az egyéb forrásokból származó bevételeket, hogy növelje az életszínvonalat, illetve hogy a gazdagok utazhassanak és ingatlanokat vásárolhassanak – mondta a Business Insidernek Karyn Adams, egy monacói, szegénység ellen küzdő nonprofit szervezet, a Borgen Project szakértője.

Hozzátette, bár Monaco modellje elsősorban arra szolgál, hogy a hercegségbe csábítsa a külföldi szupergazdagokat, mindebből a helyiek is igen jelentősen profitálnak. Ennek következtében Monaco bár nagyon kicsi, de igen büszke és szuverén állam, ahol nullaszázalékos a szegénységi ráta.

Monaco a globális szupergazdagok egyik kedvenc "játszótere" Forrás: AFP/Valery Hache

Monaco azonban nem csupán a kedvező időjárása és a tengerpartja miatt vonzza a világ gazdagjait.

Az ország ugyanis klasszikus adóparadicsom, ahol nincs személyi jövedelemadó.

Ez azonban nem okoz túl nagy kárt a törpeállamnak, ahol olyan, nemzetközileg is jelentős rendezvényeket tartanak, mint a Formula 1 Monacói Nagydíja, illetve a Monaco Yacht Show.

Mindezzel azonban igen drága megélhetési költségek is járnak, amelyek kiváltképp az ingatlanpiacon érhetők tetten. Egy ingatlanpiaci elemző például jelezte,

ahhoz hogy valaki meg tudjon venni egy kicsi, egy hálószobás lakást Monacóban, legalább 1,6 millió dollárt (nagyjából 464 millió forint) kell kifizetnie.

A „normálméretű" ingatlanok árai azonban 2,2 és 22,3 millió dollár között mozgnak. Ha valaki egy magasabb árkategóriás lakást akar venni, akkor viszont könnyedén belefuthat 55 millió dollár fölötti ingatlanokba is.