Odacsap a dohánytermékek feketekereskedelmének az EU

2019.05.28. 15:03

Magyarország határidő előtt sikeresen teljesítette a dohánytermékek nyomonkövetésére vonatkozó európai uniós kötelezettségét. Az ND Nemzeti Dohánykereskedelmi Nonprofit Zrt. (ND Nonprofit Zrt.) az értékesítési lánc valamennyi szereplőjének azonosítását és nyilvántartásba vételét maradéktalanul végrehajtotta. Az illegális dohánykereskedelem visszaszorítását célzó, a dohánytermékek valós idejű nyomonkövetésre alkalmas rendszerben a gyártók és kereskedők május 20. óta már több mint 40 millió egyedi azonosítót igényeltek.

Az Európai Bizottság 2019. május 20-tól előre meghatározott ütemezés szerint az Európai Unió (EU) valamennyi tagállama számára előírta a dohánytermékek (cigaretta, fogyasztási dohány, szivar, szivarka) nyomonkövetési rendszerének felállítását. Így az EU területén kereskedelmi forgalomban lévő valamennyi dohánytermék értékesítési lánca valós időben követhetővé válik. Ennek érdekében minden, az unió területén gyártott és oda behozott dohánygyártmányt egyedi azonosítóval jelölnek meg és biztonsági elemmel látnak el, amelyek segítségével nyomon követhető a termékek mozgása a legális ellátási láncon belül a gyártástól a kiskereskedelmi forgalomba kerülésig.

A dohánytermék-kereskedelem felügyeletét ellátó ND Nonprofit Zrt. az értékesítési lánc valamennyi szereplőjének (gyártók, nagykereskedő, kiskereskedők), létesítményeinek és gyártógépeinek azonosítását és nyilvántartásba vételét maradéktalanul végrehajtotta.

Forrás: Shutterstock

A piaci szereplőkkel folytatott előkészítő tárgyalások, valamint az informatikai hátteret biztosító DAKIR üzemeltetését végző alvállalkozó feszített ütemű munkájának eredményeként, már az uniós határidő előtt öt nappal sor kerülhetett az első egyedi azonosítók kiadására - mondta Esküdt Gábor, az ND Nonprofit Zrt. vezérigazgatója. A rendszer május 20-tól az elvárásoknak megfelelően működik, társaságunkhoz, mint kijelölt kódkibocsátóhoz mindeddig több mint 40 millió kód igénylése érkezett be - tette hozzá a vezérigazgató.

A közös munkának köszönhetően Magyarország ezáltal azon tagállamok közé- lépett, ahol a dohánytermékek nyomonkövetési rendszere már 2019. május 20-tól az elvárásoknak megfelelően működik. A rendszer üzembe állásáról az Európai Bizottság tájékoztatást kapott.