Óriási volumenű zöld fejlesztést jelentett be a világ egyik legnagyobb higiéniai papírtermékeket gyártó vállalata, az Essity. A vállalat az alternatív rostszálak felhasználásával gyártja a jövőben lakossági és ipari, professzionális higiéniai papírtermékeit.

Az Essity 400 millió svéd koronát - azaz megközelítőleg 12 milliárd forintot - fektet a fenntartható alternatív rost technológia kialakításába. Ez a fejlesztés lehetővé teszi, hogy a vállalat mannheimi gyárában kiváló minőségű lakossági és ipari higiéniai papírtermékeket állítson elő mezőgazdasági melléktermékként keletkező búzaszalmából, várhatóan 2020 második felétől - számol be arról a ProfitLine.

Ez a körkörös fenntartható innovációra épülő technológia, alapjaiban alakítja át a papírtermékek hatását környezetünkre.

„A fenntarthatósági céljaink eléréséhez folyamatosan figyelemmel kísérjük és értékeljük az új termelési módszereket. Ez a bejelentés jól példázza, hogy az innovatív technológia hogyan járulhat hozzá a fenntarthatóbb társadalomhoz "- mondta Magnus Groth, a vállalat elnök-vezérigazgatója.

IllusztrációForrás: Getty Images/iStockphoto/Mladen Mitrinovic/Mladen Mitrinovic

Az Essity a világ egyik legnagyobb papírgyártója, amely a friss fából készült cellulóz alapanyagú termékek terén a világ legnagyobb felvásárlójának számít, emellett alkalmaz újrahasznosított rostot is a papírgyártás során.

A búzaszalma az a szármaradvány, amely a gabona betakarítása után megmarad. Egy részét állatok fekvőhelyének vagy a talaj lefedésére használják, azonban ennek az anyagnak a fele eddig felhasználás nélkül a szemétbe került. A cég ezt a mellékterméket vonja be a termelésbe, mannheimi és környékbeli gazdálkodóktól származó szalmát feldolgozva.

Az ehhez szükséges technológiát egy amerikai vállalattól szerzik be. Így a növényi alapú megújuló rostanyagok a papírtermékek gyártására alkalmas péppé alakulnak, a búzaszalmából előállított termék ugyanolyan fényes, puha és erős lesz, mint a friss fapépből előállított papír.

A búzaszalma használata más téren is jelentősen támogatja a fenntarthatóságot, ugyanis a gyártás során számottevően kevesebb vizet és energiát használnak fel.

A búzaszalmából a cellulóz alapanyag elkészítése után fennmaradó melléktermék pedig sokféleképpen újrahasznosítható. Például műtrágyaként a talaj termőképességének javítására, vagy fenntartható alternatívája lehet a szintetikus termékekben, valamint az ipari és építkezési adalékanyagban előforduló kőolajszármazékoknak.