A BKV tavaly 6 milliárd forinttal jobb eredményt ért el, mint a terveiben szerepelt - írja az Origóhoz eljuttatott közleményében a társaság.

A BKV Zrt. 2018-as éves beszámolójában szereplő 9,3 milliárd forint veszteség mértéke közel 6 milliárd forinttal kedvezőbb a Társaság Fővárosi Közgyűlés által elfogadott Üzleti tervében szereplő értéknél.

Ez a tervezettnél magasabb bevételek mellett elsősorban annak köszönhető, hogy a BKV Zrt. hatékonyan gazdálkodott a rendelkezésére bocsátott forrásokkal, és mind az anyagjellegű, mind a személyi jellegű ráfordítások tekintetében jelentős megtakarítást ért el a tervezett értékekhez képest.

IllusztrációForrás: MTI/Máthé Zoltán

A veszteség ellenére a vállalat folyó működési költségeinek finanszírozása 2018-ban is – ahogy a 2012-ben bevezetett új közszolgáltatási rendszer működése óta mindig – folyamatosan biztosított volt. A veszteség számviteli jellegű és elsősorban annak a következménye, hogy a BKV eszközpótlásának és eszközfelújításainak finanszírozása nem kizárólag az értékcsökkenés ágán valósult meg 2018-ban, hanem a kormány és a Fővárosi Önkormányzat egyéb fejlesztési forrásokat biztosított e célra.

A vállalat eszközállományán 2011 óta az M4 metróvonal átadásán felül is több mint 100 milliárd forint értékű fejlesztés valósult meg a Főváros, illetve a magyar állam támogatásából (M2 járműcsere, M3 járműfelújítás).

Ezek mellett folyamatban van az M3 metróvonal több mint 200 milliárd forint értékű felújítása is.

Ezek az összegek nem járulnak hozzá a BKV Zrt. számviteli eredményéhez, ugyanakkor elősegítik a fővárosi közösségi közlekedési rendszer korszerűsödését.

Tekintettel arra, hogy a BKV Zrt. működésének finanszírozása folyamatosan biztosított, a társaság pénzügyi és tőkehelyzete stabil, a 2015-ös állami adósságátvállalás óta banki kölcsönre sem szorul a vállalat - jelezték.