Túl drága lenne a több apasági szabadnap Svájcnak

Bathtime with Dad and Mr Duck Male Beauty Body Care Baby Girls Females Young Men Men Males Two People Perfection Domestic Life Baby Bathtub 6-12 Months Cute Rubber Duck 30-39 Years Young Adult Adult Child Baby Smiling Watching Looking Playing Playful Wash
A young father looking at his daughter with fondness while she's playing in the bath
Vágólapra másolva!
Egyetlen fizetett szabadnappal kell beérniük Svájcban gyermekük születésekor a férfiaknak, miután a szövetségi kormányzat a közelmúltban két, a szabadnapok számának növelését célzó kezdeményezést is elutasított. A kormány szerint ez túl sokba kerülne az országnak, holott úgy tűnik, más vonatkozásban nagyon is kézzelfogható gazdasági haszonnal járna a több fizetett babanap.
Vágólapra másolva!

Először 2017-ben kezdeményezték a svájci kormánynál az apák részére az újszülöttek után járó szabadnapok számának növelését. Akkor vállalatok egy csoportja azt próbálta elérni, szülessen jogszabály arról, hogy a friss apukáknak négy hét, részlegesen fizetett babaszabadság járjon gyermekük születésekor. Az anyáknak a jelenlegi szabályozás alapján 14 hét jár automatikusan, fizetésük 80 százalékát elérő havi juttatás mellett. A második próbálkozás a törvényhozásban történt hasonlóra, bizottsági javaslat formájában, akkor az volt a cél, hogy a születés után járó apai szabadság (illetőleg a szabadnapok száma) két hét legyen.

Illusztráció Forrás: Getty Images/iStockphoto/STEEX/Steex

A szövetségi tanács mindkét kezdezményezést érdemi tárgyalás nélkül visszadobta - írja a Quartz.

Az elutasaítás oka mindkét esetben ugyanaz volt:

túl drága lenne az országnak az apai fizetett babaszabadság.

A kormány azzal érvelt, hogy a kéthetes szabadság költségei - figyelembe véve demofgráfiai és gazdasági modellezéseket - évente 230 millió svájci frankra rúgnának (kb. 70 milliárd forint). Ez pedig a szövetségi tanács szerint egyszerűen túl sok. A kormány így azt javasolja, az újszülöttek utáni fizetett apai szabadság inkább vállalati döntés legyen, mintsem hogy törvénybe legyen az foglalva.

Így a svájci apáknak a jövőben is a mostani szabály szerinti, egy fizetett szabadnappal kell beérniük akkor, amikor gyermekük születik.

Ennek a helyzetnek az állandósulása azonban legalább annyira gazdasági természetű is probléma, mint amennyire egészségügyi, pszichológiai vonatkozásai már régóta ismertek. Utóbbi kapcsán említendő: kimutathatóan pozitív hatással van a családi élet működésére, az apa, az újszülőtt és az anya érzelmi-szellemi stabilitására is, ha a férfi is időt tölt gyermekével. De a fizetett apai szabadnapok számának növelése segíthetne enyhíteni egy, a világ legfejlettebb országai közé tartozó Svájcban is fennálló munkaerőpiaci problémát.

Svájcban ugyanis egy 2016-os felmérés szerint, 19,6 százalékos volt a jövedelmi különbség a nemek között a férfiak javára. Ugyanez az Egyesült Királyságban 2018-ban 12 százalék volt, az USA-ban pedig 15 százalék körüli. Egyes szociológiai kutatások szerint pedig azok a nők, akik hosszabb időt töltenek fizetett szabadságon gyermekükkel, később nagyobb eséllyel csak alacsonyabb státuszú és kevésbé jól fizető állásokban tudnak elhelyezkedni, mint korábban, ami pedig a nemek közötti munkaerőpiaci egyenlőtlenség egyik fő mozgatórugója. Az apai szabadság jelentőségének felértékelése egyrészt a nők munkaerőpiaci részvételét növelné, másrészt mindkét szülőt jobban bevonna a szülői felelősség megoszlásába.

Többen úgy látják, a svájci kormánynak újra kellene gondolnia álláspontját az apai szabadnapokról.

Egy közgazdász doktorjelölt például arról írt egy közösségi oldalon, elgondolkodtató, hogy Svájc az apáktól sajnálja a négy hetes babaszabadságot, ellenben minden 18 év feletti férfit évente kötelezően, háromhetes katonai szolgálatra rendelnek be, aminek költségeit az állam viseli.