Biztatónak látja a jövőt a győri Audi

2019.05.29. 11:55

Az Audi Hungaria közzétette éves beszámolóját, amelyből kiderül, hogy noha a tavalyi év erős kihívásokat hozott, ennek ellenére alig csökkent a társaság üzemi eredménye, a nettó eredménye pedig érdemben növekedett. A jövő szempontjából pedig kiemelten fontos, hogy idén elindul a második SUV modell, az Audi Q3 Sportback sorozatgyártása, ami tovább erősítheti a magyar gyárat.

Az Audi Hungaria az elmúlt évben 1.954.301 darab motort, köztük 9453 elektromotort gyártott. A motorgyártás termékpalettája a háromhengeres Otto-motorokkal, valamint a mild-hibrid technológiájú négyhengeres dízelmotorokkal bővült. Győrben naponta 9000 motort, köztük alternatív meghajtásokat gyártanak a Volkswagen csoport 31 gyártótelephelye számára.

A motor- és autógyártás szerény mértékben csökkent, ezzel párhuzamosan valamelyest visszaesett a vállalat árbevétele: 2018-ban közel 7,4 milliárd eurós árbevételt realizált a győri Audi, ami több mint 2 százalékos csökkentést jelentett a 2017-es üzleti évhez képest.

Az idei évben indul a második SUV modell, az Audi Q3 Sportback sorozatgyártása GyőrbenForrás: Audi

A vállalat mintegy 371 millió eurós üzemi eredménnyel zárta 2018-at, ami 1 százalékkal volt alacsonyabb az előző évinél. Ez egyben az is jelentette, hogy az Audi Hungaria üzemi marzsa a 2017-es 5 százalékos értékhez képest nem változott érdemben.

A vállalat adózás előtti eredménye 443 millió euró volt tavaly, ami viszont közel 21 százalékos növekedést jelentett 2017-hez képest. Ebben fontos szerepet játszott a pénzügyi műveletek bevételei soron bekövetkezett jelentős változás: a 2017-es 25 millió eurós értékhez képest egy közel 80 millió eurós összeg szerepelt itt 2018-ra vonatkozóan.

Forrás: Audi

 A nettó eredmény közel 440 millió euróra nőtt 2018-ban, ami közel 21 százalékos növekedést jelentett év/év alapon. Osztalékot nem fizetnek, a vállalat a 2018-as üzleti év adózott eredményét teljes egészében az eredménytartalékba helyezi.

A jövő biztató, hiszen az idei évben indul a második SUV modell, az Audi Q3 Sportback sorozatgyártása, ami tovább erősítheti a magyar gyárat. Az elmúlt napok híradásai pedig arról szóltak, hogy az Audi néhány éven belül kivezeti a Győrben gyártott TT sportautó modellt a kínálatából, és egy elektromos meghajtású modellt vezet be helyette.