Így fest, amikor amerikai óriáscégekből rakják ki a világtérképet

Horizontal BOURSE ECONOMIE ET FINANCES FINANCES WALL STREET PHOTO D'ILLUSTRATION STATUE TAUREAU DRAPEAU NATIONAL
The Wall Street Bull sculpture is seen in the Financial District on December 8, 2016 in New York. / AFP PHOTO / Bryan R. Smith
Vágólapra másolva!
Széles körben ismert, hogy a világ vezető multinacionális vállalatainak, illetve legnagyobb technológiai cégeinek piaci értéke külön-külön is jóval nagyobb, mint amekkora gazdasági teljesítmény előállítására képes egy-egy kisebb ország a világ valamely szegényebb térségében. A Quartznál azonban most egy másik összehasonlítást végeztek el, amelyben a legnagyobb amerikai óriások piaci értékeit más országok teljes tőzsdei értékével vetették össze. Meghökkentő „gazdasági világtérképet” rajzoltak fel így.
Vágólapra másolva!

Bár Kína látványosan erősödik, még mindig messze az Egyesült Államok a világ legerősebb gazdasága a bruttó nemzeti össztermék alapján: az USA évente 50 százalékkal nagyobb GDP-t állít elő, mint a második helyen álló vetélytársa. Az államok gazdasági teljesítményét azonban más módokon is össze lehet hasonlítani. Ha a tőzsdei kereskedésben forgó értéket vesszük alapul, akkor az USA ötször erősebb Kínánál.

Az USA aggregált tőzsdei értéke meghaladja a felfoghatatlan 30 ezer milliárd dollárt,

amelyen a világ legnagyobb, önmagukban is sok milliárd dollár értékű vállalatai osztoznak – elegendő csak utalni arra, hogy az Apple után idén a Microsoft is átlépte az 1000 milliárd dolláros piaci értéket.

Az amerikai piacokon persze forognak külföldi vállalatok papírjai is, ez a körülmény pedig szintén hozzájárul az ottani tőzsdei értékstabilitáshoz. Más országokban, illetve kevésbé fejlett piacokon, vagy azokon a helyeken, ahol a pénzügyi kultúrának kevésbé integráns része a vállalati papírokkal való széles körű kereskedés,

az ország egyébként erős gazdasági fejlettsége ellenére is, a tőzsdeérték jóval alacsonyabb lehet az amerikainál.

Ezt a vonatkozást ragadták meg az elemzők – támaszkodva a World Federation of Exchanges nevű szervezet adataira –, hogy újszerű megvilágításba helyezzék a cégértékek és az országok gazdasági fejlettségének időről időre előkerülő összehasonlításait.

A Wall Street New Yorkban Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

Az az eredmény született, hogy számos amerikai nagyvállalat piaci kapitalizációja eléri egész országok tőzsdeértékét. Például, a Google anyagholdingja, az Alphabet, annyit ér, mint a spanyolországi tőzsdén forgó vállalatok együttesen. Ezen az elven haladva pedig az jön ki, hogy a Disney Törökországgal, a Salesforce Kolumbiával, míg például az eBay az egyébként a GDP-je alapján Afrika legerősebb gazdaságának számító Nigériával állítható párba úgy, hogy több szomszédos – lényegesen szegényebb – országot is képes „lefedni”.

Ezt az igen sajátos összehasonlítást vizuálisan is ábrázolták.

Illusztráció Forrás: AFP/Bryan R. Smith

Alább – több részletben – mutatjuk, hogy néz ki akkor a világ térképe, ha azon a legnagyobb amerikai vállalatok tőzsdeértékével fedjük le az azonos tőzsdei összértéket felvonultató országokat.

Például Európa országai így hozhatók fedésbe a nagy amerikai vállalatok tőzsdeértékével. Az Adobe elviszi Írország összesített kereskedését, az örök rivális Coca-Cola – Pepsi kettős pedig elég lenne a Csatorna mindkét oldalának tőzsdéire, míg a McDonald's a Disney-vel együtt már befogná a skandináv kereskedést is.

Forrás: Quartz.com

Ez pedig a Közel-Kelet és az Öböl menti térség „térképe”. A szórakoztatóipari óriás Disney itt egymaga elég lenne a török tőzsdei kereskedők számára, a két hagyományos olajóriás, a Chevron és az Exxon pedig a világ első számú olajhatalmát, Szaúd-Arábiát fedné le. Az Intelnek jutna az Arab-félsziget többi olajkistigrise.

Forrás: Quartz.com

Afrikában néhány nagyvállalat szerepel csak néhány országnál, aminek részbeni magyarázata az, hogy a kontinens nagy részén a tőzsdei működés viszonylag csekély jelentőségű a nagy országokéval összehasonlítva, illetve van olyan állam is a földrészen, ahol a nyugati értelemben vett kereskedés még nem, vagy csak néhány éve indult el (Angolában például csak 2016-ban). A FedEx azért így is képes lenne elvinni a hátán az egyiptomi tőzsdét, míg az egyébként szintén rivális Walmart és az Amazon együtt a legfejlettebbnek tartott afrikai ország, a Dél-afrikai Köztársaság tőzsdei kereskedésével képvisel nagyjából azonos értéket.

Forrás: Quartz

A távol-keleti és az ausztrál színtéren egészen változatos iparági profilból érkeztek a szereplők, többségük nálunk is jól ismert márka-, illetve cégnévvel. Figyelemre méltó például az, hogy a Starbucks önmagában annyit ér, mint amilyen értékről a bangladesi kereskedésben folyik az adás-vétel.

Forrás: Quartz.com

Végül pedig Dél-Amerika: itt a Google anyavállalata és a Facebook együtt Brazíliával kerül párba, a mostanában nehéz időket élő Boeing pedig még így is képes lenne lefedni a világ egyik leghosszabb országának, Chilének a tőzsdeértékét.

Forrás: Quartz.com