A svájci IMD Versenyképességi Központja évente összeállítja a világ legversenyképesebb gazdaságainak listáját, és ezúttal Szingapúr került az élre, maga mögé utasítva Hongkongot és az Egyesült Államokat – írja a CNBC.

Arturo Bris, az IMD Világ Versenyképességi Központjának igazgatója elmondta, hogy a délkelet-ázsiai ország egy egyszerű „versenyképességi receptet" követett.

IllusztrációForrás: DPPI/Florent Gooden

Szingapúrnak a bevándorlási törvényei, a fejlett technológiai infrastruktúrája, a szakképzett munkaerő rendelkezésre állása és az új vállalkozások indításának hatékony módjai segítettek előrelépni a rangsorban.

Az IMD az ország versenyképességét négy mutató alapján méri: gazdasági teljesítmény, infrastruktúra, kormányzati hatékonyság és üzleti hatékonyság.

Eszerint a következőképpen néz ki az idei tizes lista:

  1.  Szingapúr
  2.  Hongkong
  3.  Amerikai Egyesült Államok
  4.  Svájc
  5. Egyesült Arab Emírségek
  6. Hollandia
  7. Írország
  8. Dánia
  9. Svédország
  10. Katar

Meg kell különböztetnünk a versenyt és a versenyképességet" – mondta Bris.

IllusztrációForrás:AFP/SPH/Jamie Koh

Míg az Egyesült Államok még mindig első helyen állt a gazdasági teljesítményben, az IMD szerint a magasabb üzemanyagárak és a gyengébb csúcstechnológiai kivitel csökkentette az amerikai gazdaság versenyképességét.

Az ázsiai és csendes-óceáni térségben a 14 elemzett gazdaságból 11-et javítottak vagy rangsoroltak át.

Például Indonézia 11 hellyel került előrébb, és így a 32. a rangsorban, míg Thaiföld öt helyet javított és ezzel a 25. helyen áll. A versenyképességi ugrást az amerikai-kínai kereskedelmi háború is befolyásolta.