Itt vannak a legújabb kamatadómentes befektetések

Euro dollar és forint pénz bankjegyek és érmék, bankkártyák Euro dollar és forint pénz bankjegyek és érmék, bankkártyák
Euro dollar és forint pénz bankjegyek és érmék, bankkártyák
Vágólapra másolva!
Megjelentek az újonnan kibocsátott lakossági állampapírok hirdetményei, amelyekből kiderül, hogy a kamatok nem változtak az eddigi hasonló termékekhez képest, fontos újdonság azonban, hogy kamatadót ezek hozama után már nem kell fizetni. Emellett a jövő hónap elejétől egy magas hozamot kínáló, lépcsős kamatozású államkötvény is jegyezhető.
Vágólapra másolva!

Az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) honlapján elérhetők az új Prémium Magyar Állampapírok (PMÁP) és a Prémium Euró Magyar Állampapír (PEMÁP) új ajánlatai. Míg a Magyar Állampapír Plusz (MÁP+) konstrukció már korábban ismertté vált.

A Prémium Magyar Állampapírok

Ezek a befektetési termékek június 4-étől érhetők el.

A hároméves és az ötéves Prémium Magyar Állampapírok esetében nem változik a termékek jelenlegi 1,4, illetve 1,7 százalékos kamatprémiuma.

Azaz az előző éves infláció felett – tavaly ez 2,8 százalék volt - ekkora hozamot biztosítanak. Így a kezdőkamat mértéke a hároméves papíroknál 4,2, az ötéveseknél 4,5 százalék marad. Ez az infláció alakulásával évről-évre változik majd.

Fotó: Pályi Zsófia [origo]

A hároméves kötvény 2022 szeptemberében jár majd le, az ötéves PMÁP változat lejárata 2024 szeptemberében lesz. Mindkét kötvényből 100-100 milliárd forintnyit tervez kibocsátani az állam.
Az első kamatperiódus az ötéves termék esetén szeptember 25-ig, a hároméves terméknél szeptember 21-ig tart majd, vagyis a kamatfizetésre e dátumokkal kerül sor minden ezt követő évben egészen a lejáratig. A kamatot négy nappal kamatfizetés előtt állapítják meg.

Fontos változás, hogy ezek a papírok a korábbiakkal ellentétben már kamatadó-mentesek lesznek.

Az állampapírok hozamát korábban 15 százalékos kamatadó terhelte, a most kibocsátásra kerülő 2022/L és 2024/J állampapíroknál viszont ez megszűnik.

Fotó: Szabó Gábor - Origo

PEMÁP-ból 200 millió eurónyit hirdetett meg az állam, az eurós állampapír 1 százalékponttal fizet magasabb bónuszt az euróövezeti inflációnál, azaz itt a kezdőkamat 1,4 százalékos. Az eurós lakossági kötvény 2022 decemberében jár majd le.

A Magyar Állampapír Plusz

Mindezeken túl június 3-ától egy teljesen újfajta lakossági állampapírtípus is jegyezhető lesz, a Magyar Állampapír Plusz (MÁP+, korábban Nemzeti Kötvény) 5 éves futamidejű államkötvény, amely lépcsős kamatozással kínál a PMÁP-nál is magasabb nettó éves hozamot, ha la ejáratig nem adjuk el.

A kötvény névértéke 1 forint, tehát nincs minimálisan befektethető összeg, akár néhány ezer forintért is lehet vásárolni belőle.

A kötvény kamatozása lépcsőzetes, a kamat mértéke az első félévben 3,5 százalékos, majd a második félévben 4 százalékos, a második évben 4,5, a harmadik évben 5, a negyedik évben 5,5, míg az ötödik évben 6 százalékos, így összességében 4,95 százalékos éves átlagos hozamot lehet elérni, ha valaki egészen a lejáratig tartja

– ismerteti az új állampapír hozamszámítási módszerét az Equilor Befektetési Zrt. elemzése.

A kapott kamatok automatikusan újrabefektetésre kerülnek, ráadásul az új állampapírok hozama után nem kell kamatadót fizetni.

Forrás: Equilor

Az Államadósság Kezelő Központ minden héten új sorozatot bocsát ki a kötvényből, ezzel biztosítva a folyamatos befektetési lehetőséget.

A konstrukció további nagy előnye, hogy minden kamatfizetést követően 5 munkanapon át 100 százalékon, veszteség nélkül visszaváltható a kötvény.

Egyéb időszakokban a forgalmazók 99,75 százalékos árfolyamon (+ időarányos felhalmozott kamat) kötelesek visszavásárolni az értékpapírokat (naponta és ügyfelenként 10 millió forintig).

A Magyar Állampapír Plusz előnyei:

  • Alacsony névérték, nincs minimálisan befektethető összeg,
  • Rugalmas jegyzés és eladási lehetőségek,
  • Emelkedő, kiszámítható kamatok,
  • Folyamatos likviditás,
  • Kamatadó-mentesség (hasonlóan az összes többi, 2019. június 1-je után kibocsátott lakossági állampapírhoz).

Az elérhető átlagos, éves kamat az eladás idejétől függően, a kamatfizetést követő 5 munkanapos intervallumban történő eladás esetén:

Forrás: Equilor

Ez az állampapír mindenkinek ajánlható, aki szeretne hosszú távon is kiszámítható, kockázatmentes befektetéssel jövedelmet szerezni, és mindezt teljesen adómentesen.

Varga Mihály pénzügyminiszter a csütörtöki kormányinfón elmondta azt is, hogy ősszel elindul majd a nyugdíj-előtakarékosságot célzó államkötvény forgalmazása is.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!