Egyetlen meghökkentő ábrán a világ országainak aranytartalékai

abundance award background bank banking bar bright bullion business coins concept conceptual currency dream economy exchange finance financial fortune gold golden hand holding heavy investment luck luxury metaphor millionaire money objects perfection prec
12204419 - hand hold gold bars
Vágólapra másolva!
A világ országai idén is folyamatosan növelték aranytartalékukat, Kínával és Oroszországgal az élen. Hat éve nem volt akkora a központi bankok arany iránti éhsége, mint az első negyedévben. A dollár helyett a jegybankok egyre inkább erre a nemesfémre váltják át a tartalékaikat.
Vágólapra másolva!

A világ aranytartaléka az első három hónapban az Arany Világtanács adatai szerint 68 százalékkal növekedett az egy évvel korábbi hasonló időszakhoz képest – szögezi le a mining.com cikke.

Az IMF adataiból kiderül, mely országok rendelkeznek a legnagyobb aranykészletekkel. A howmuch.net írása kiemeli, hogy

a ranglista élén az Egyesült Államok áll, 8.133 tonna, azaz több mint 373 milliárd dollárnyi aranytartalékkal.

Ezzel a világ teljes aranytartalékának közel negyedét - 24 százalékát - birtokolja.

Németország a második a sorban, 3.369 tonnával, azaz 154 milliárd dollárt meghaladó értékű készlettel. Noha nem önálló ország, a harmadik helyen az IMF áll: 2.814 tonnával, ami 129 milliárd dollár feletti összegnek felel meg. A hatodik Oroszország, a hetedik pedig Kína.

Forrás: AFP

Ezek az országok egyre kevésbé bíznak a dollárban, mint tartalékvalutában, ezért nyúlnak inkább ismét az aranyhoz.

E nemesfém ára egyébként az elmúlt hetekben ismét emelkedésnek indult, elsősorban az USA és Kína közötti kereskedelmi háború miatt.

Emellett a világszerte lassú gazdasági növekedés és a tőkepiacok forgalmának csökkenése szintén hozzájárult az arany drágulásához.

A howmuch.net ábrája kitűnően szemlélteti, hogy a világ egyes országai mekkora aranykészletek felett rendelkeznek: egy pont az ábrán 40 millió dolláros aranytartaléknak felel meg. A táblázat bal felső sarkában szerepel - ugyanezzel a jelölési móddal - a Nemzetközi Valutaalap (IMF), az Európai Központi Bank (ECB) és a Nemzetközi Fizetések Bankjának (BIS) aranykészlete.

A világ országainak aranytartalékai | forrás: Mining.com/Howmuch.net

2019 első három hónapjában 6 éves csúcsra jutott az országok központi bankjainak aranyvásárlása.