Itt a denevér módjára tájékozódó önvezető traktor

Képünk csak illusztráció, nem ez a traktor volt a tettes.
Vágólapra másolva!
A TASS orosz hírügynökség arról számolt be, hogy a május közepén a japán Iseki cég a G20-as országok mezőgazdasági miniszterei előtt mutatta be önvezető traktorát. A gép nem igényel üzemeltetőt, és megfelelően reagál az akadályokra - írja a Magro.hu a Farmer.pl lengyel híroldal nyomán.
Vágólapra másolva!

A japán Iseki cég Robot Tractor névre hallgató önvezető traktorát a japán Niigata külvárosában mutatták be. A traktor az Iseki Dream Pilot automatikus vezérlési technológiáján alapszik, amely a GNSS globális navigációs műholdrendszer polgári navigációs rendszerét használja.

Az innovatív technológia azonban nem korlátozódik egy traktor működésére, hanem két ilyen gép munkáját is lehetővé teszi, azaz egy traktorkezelő ember két gépet is támogathat egyszerre.

Az Iseki traktora az RTK-GNSS (azaz valós idejű nagy pontosságú) technológia és a dőlési adatok biztosítása érdekében felhasznált ún. inerciális navigáció (IMU) mikroegység eredményeképpen nagy pontossággal működik. Az RTK állomás területe körülbelül 2 km, ezen belül dolgozhat a traktor.

Az alábbi videó mutatja be az önvezető traktor működését.

A navigációs technológia mellett ultrahangos és infravörös érzékelő is helyet kapott a traktoron, amelyek automatikusan leállítják a gépet, amikor egy embert vagy bármilyen más akadályt észlel az útjában.

Ez a különleges biztonsági rendszer megakadályozza a mezőgazdaságban gyakori baleseteket. A bemutató során a megfigyelők meggyőződhettek arról, hogy a traktor megállt az elhelyezett akadály előtt.

Az Iseki Robot Tractor azonban nem csak önállóan képes működni, de egy tévé távirányítóhoz hasonló távvezérlővel a gép el is indítható és le is állítható.

Az Iseki cég Magyarországon is képviselteti magát.