Mutatjuk, melyik zöldségből ehet biztosan sokat idén

zsálya, vad növények, zöldségek
Employees of company Bombastus harvest sage leaves with their bare hands in Freital, Germany, 26 July 2013. In order to pluck the leaves in a right way, manual work is needed. Photo: Hannibal
Vágólapra másolva!
Az idén kisebb termőterületről 5-10 százalékkal több hajtatott paradicsomot és öt százalékkal több uborkát takaríthatnak be a termelők a fűtött üveg- és fóliaházakban, ugyanakkor paprikából a tavalyi körül alakulhat a termés, káposztából pedig 10-12 százalékos csökkenés várható a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (FruitVeB) előrejelzése szerint.
Vágólapra másolva!

Ledó Ferenc, a FruitVeB elnöke kifejtette, hogy idén a napsütés kedvezett a kultúráknak, nem volt szélsőségesen hideg, ezen tényezőknek köszönhetően

a termények minősége is kedvezőbb lehet a tavalyinál.

Illusztráció Forrás: AFP/Hannibal Hanschke

2018-ban az országban 3.500-3.600 hektáron folyt üvegházakban, fóliákban hajtatott zöldségtermesztés.

A múlt évben a termelők mintegy 445 ezer tonna hajtatott zöldséget takarítottak be: paprikafélékből 185 ezer, paradicsomból 130 ezer, uborkából 33 ezer, káposztafélékből 24 ezer tonnát. A gombatermesztés 30 ezer tonnát tett ki.

Illusztráció Forrás: Science Photo Library/IGOR STEVANOVIC / SCIENCE PHOTO LIBRARY/Igor Stevanovic / Science Photo

Az elnök elmondta, hogy a kertészeti ágazatok kibocsátása

a teljes mezőgazdaságon belül tavaly 356,2 milliárd forintot tett ki, ebből a zöldségágazat 180 milliárdot.

Ezen belül az étkezési paprika 17 százalékot, az étkezési és ipari célra termesztett paradicsom 14 százalékot, a gyökérzöldségek 7 százalékot, a káposztafélék 5,5 százalékot, a hagymafélék 2,5 százalékot képviseltek.

Kitért arra is, hogy a téli időszakokban, amikor a

korai termelésű hazai zöldségfélék a fogyasztás kevesebb mint 60 százalékát adják,

15-20 százalékkal drágább a hazai termék az áruházláncokban, szabadpiacon pedig akár 30-50 százalékkal is többe kerül. Amikor viszont a hazai termelésből származó áru meghaladja a fogyasztás 80-85 százalékát, akkor az árak "összeérnek", maximum 3-5 százalékkal magasabb a magyar áru fogyasztói ára.

A mennyiségi növekedés hatására a termelői árak és a fogyasztói árak is apadnak,

jelentős árcsökkenésre azonban a "lecsószezonig" még várni kell, az június végén, július elején várható – jegyezte meg.