Az amerikai JP Morgan pénzintézet 5 millió dollárt fizet Derek Rotondónak, akitől megtagadták az apai szülési szabadságot – írja a BBC.

A férfi elmondta, hogy a cég megtagadta a szülési szabadság kiadását számára, noha az minden alkalmazottnak jár, aki egy újszülött elsődleges gondozója.

Ezért 2017-ben az Amerikai Polgári Jogi Unió (ACLU) vezetésével keresetet indított a cég ellen.

IllusztrációForrás: Imaginechina/dycj - Imaginechina/Dycj

A szervezet keresete szerint a cég 2011 és 2017 között megtagadta a fizetett szülési szabadságot a férfi munkavállalóknak.

A panaszában Rotondo elmondta, hogy 14 hetes szabadságot kérvényezett fia születése miatt, ám a cég szerint csak két hétre jogosult, kivéve, ha bizonytani tudja, hogy a partnere munkaképtelen vagy visszatért munkájához. Mivel a felesége nem volt orvosilag igazolhatóan korlátozva abban, hogy a gyermeket gondozza, ezért nem volt jogosult a hosszabb szabadságra. Továbbá a cég arra is hivatkozott, hogy mivel a feleség tanár, nyáron képes gondozni az újszülöttet, mivel nem dolgozik.

Ám most a Wall Street-i bank beleegyezett abba, hogy egy 5 millió dolláros alapot hozzon létre, hogy kompenzálja a károsultakat, valamint a megállapodás részeként megerősíti a nemi szempontból semleges szülői szabadságra vonatkozó politikát és be is tartja azt.

IllusztrációForrás: AFP/Michael Kappeler

A JP Morgan vezérigazgató-helyettese, Reid Broda szerint a cég örömmel jutott megállapodásra ebben a kérdésben, és várakozással tekint arra, hogy hatékonyabb üzletpolitikát folytassanak".

Az ACLU szerint az ügy akár precedenst is teremthet a jövőben.