A Tesla várhatóan nem fog világuralomra törni, vagyis hosszabb távon meg fog maradni egy olyan luxusvállalatnak, amely csak szűk rétegeket ér el – mondják a Barclays elemzői. Ezzel párhuzamosan a befektetők egyre nagyobb kétségekkel figyelik a cég jövőjét.

A Wall Street az elmúlt hetekben nem rajongott túlzottan a Tesláért, és ez az elektromos autó gyártó cég részvényén is meglátszott. A Tesla papírja közel 2 százalékot esett csütörtökön, amivel ebben a hónapban már 21 százalékos mínuszban van – írja a MarketWatch. A Barclays elemzői ezzel együtt 192 dollárról 150 dollárra csökkentették a Tesla célárfolyamát, amivel 20 százalékos gyengülést vetítettek előre.

A háttérben pedig elsősorban az áll, hogy az elemzők egyre pesszimistábbak a Tesla fejlődési lehetőségeivel kapcsolatban. A Barclays egyik szakértője, Collin Langan jelezte, egyre nagyobb a valószínűsége annak, hogy a Tesla megmarad egy szűk piaci szegmensben, vagyis nem fogja széles körben meghódítani a globális elektromos autó piacot.

Egyre pesszimistábbak a befektetők a Tesla jövőjével kapcsolatbanForrás: AFP/Imaginechina/Dycj

Ezt támasztja alá, hogy a Model 3 iránti kereslet stagnál az Egyesült Államokban, és a vállalat továbbra sem tudott elindulni azon az úton, hogy jelentős nyereséget érjen el az autóiból. Mindeközben a napenergia tárolók telepítése csökkenést mutatott az elmúlt két negyedév során, ami az elemzők szerint igen komoly kihívást jelent a cég számára.

Emellett az elemzők egyre szkeptikusabb hangot ütnek meg Elon Musk nagyszabású terveivel kapcsolatban is.

A Tesla vezetője ugyanis korábban bedobta a teljesen önvezető robottaxi ötletét is, azonban a szakma komoly kétségekkel tekint arra, hogy a Tesla képes lesz-e véghezvinni a tervét.

Éppen ezért a Barclays elemzői úgy számolnak, hogy a befektetők figyelme egyre inkább vissza fog térni a Tesla rövidtávú fundamentumaihoz, beleértve a termékei iránti keresletet, a nyereségességet és a készpénzállományt.

A Tesla részvényárfolyamának idei alakulásaForrás: Investing.com

Az sem segíti a Tesla befektetői megítélését, hogy a vállalat nem áll túl jól a szabad készpénzállománnyal. Az idei első negyedévet ugyanis 2,2 milliárd dollárnyi készpénzzel fejezte be Elon Musk cége, ami 1,5 milliárddal kevesebb a 2018 végi számnál – ez részben egy márciusban végrehajtott, 920 millió dolláros kötvénykifizetésnek köszönhető.

Az elmúlt 12 hónapban a Tesla részvényei 36 százalékot estek, míg az idei évben eddig 43 százalékos a mínusz. Ezzel egy időben az S&P 500 amerikai részvényindex idén 11 százalékot, míg az elmúlt 12 hónap során összesen 2,4 százalékot emelkedett.