Az Amazon az internet után az utcákon is hódít

Amazon
(FILES) In this file photo taken on September 28, 2011, the Amazon logo is seen on a podium during a press conference in New York. - Amazon reported Thursday, October 25, 2018 that its profit in the recently-ended quarter rocketed to $2.9 billion in a ten-fold increase from the same period last year. Net sales at the e-commerce colossus climbed to $56.6 billion in the third quarter, a 29 percent increase from the $43.7 in sales reported in the third quarter in 2017. However, analysts had expected an even stronger performance by Amazon, prompting shares to sink 6.1 percent to $1,673 in after market trades that followed release of the earnings figures. (Photo by Emmanuel DUNAND / AFP)
Vágólapra másolva!
Jeff Bezos vállalata, az Amazon, egy szempillantás alatt letarolta az e-kereskedelmi piacot az alacsony árak, a gyors kiszállítás és a hatalmas választék miatt. A cég viszont itt nem áll meg, hiszen a kassza nélküli boltok mellett hagyományos üzletekkel is versenyezni kívánnak.
Vágólapra másolva!

Angliában, Machester központjában a mai napon megnyílt az első Amazon által üzemeltettet Clicks and Mortar bolt, ahol nem csak ételeket, italokat és elektronikai cikkeket lehet vásárolni, hanem az Amazon által megrendelt csomagokat is át lehet venni.

A tervek szerint az Amazon összesen 10 ilyen üzletet fog nyitni,

arról azonban még nem áll rendelkezésre információ, hogy hol lesznek a pontos helyszínek, de Skócia mellett Walesben is felbukkannak majd a Clicks and Mortar kereskedései.

illusztráció Forrás: AFP/Emmanuel Dunand

A Clicks and Mortar koncepció egy egyéves projekt kapcsán jött létre, amely során az Amazon és közreműködő partnerük - a kisvállalkozásokat támogató Enterprise Nation - 100 szerencsés online vállalatnak segít fizikai megjelenést biztosítani. Közéjük tartozik a felnőttek számára rollereket gyártó Swifty Scooters, a telefont-védő bőrtokot készítő Torro Cases, valamint a férfibőrápolásra szakosodott Altr for Man.

Manchester számára jókor jött az Amazon projektje, hiszen piaci források szerint a belvárosban a boltok 10 százaléka üresen áll.

Az Egyesült Királyságban ugyanakkor nem restek kritizálni az e-kereskedelmi óriást a rossz munkakörülmények és az alacsony adóbefizetés miatt, ráadásul sokan gondolják úgy, hogy Jeff Bezos cége tehet az üzletek sorozatos bezárásáról is.

Nem az Amazon az egyedüli online nagyvállalat, amely kész betörni a hagyományos üzletek piacára, hiszen az eBay az előző hónapban hasonló koncepció keretében nyitott Wolverhamptonban boltot. Az viszont továbbra is kérdéses, hogy az Egyesült Államokban nagy sikerrel bemutatkozó, kasszamentes AmazonGo mikor jelenik meg más országokban is.