A cseh sörfőzdék 2018-ban 5,16 millió hektoliter sört exportáltak, ami 11 százalékos növekedést jelent, közölte a Cseh Sör és Maláta Szövetség. Korábban nem volt még példa arra, ami most bekövetkezett, hogy a tartályokban és hordókban tárolt sörök eladott mennyisége meghaladta a palackozott sörökét, olvasható a cseh állami rádió honlapján.

Miközben a csehek továbbra is világelsők a sörfogyasztásban, egy ideje stagnál a belföldi értékesítés mértéke. Tavaly 140 liter/fő volt az átlagfogyasztás Csehországban, és szakértők nem számítanak további növekedésre, írja a V4NA nemzetközi hírügynökség.  Ezzel szemben a cseh sörexport a külföldi piaci igények hatására fokozatosan bővül.

Jirí Vesely, a Cseh Sör és Maláta Szövetség elnöke szerint az utóbbi 11 évben a cseh sörexport 62 százalékkal bővült. A legnagyobb cseh sör importőr Szlovákia, Németországot és Lengyelországot megelőzve. Jelentősen nőtt a Magyarországra szállított cseh sör mennyisége is.

illusztrációForrás: AFP/Michal Cizek

Az Európai Unión kívülre irányuló export egyötödével nőtt 2018-ban. A labdarúgó világbajnokságnak köszönhetően pedig az orosz import 54 százalékkal növekedett.

A cseh sört importáló országok közé újonnan bekerült Angola, Bahrein, Bermuda Szigetek, Fülöp-szigetek, Szenegál és Ecuador is, számolt be a cseh állami rádió.