Heteken belül megnyílhat a főváros legújabb luxusszállodája, a Párisi Udvar Hotel Budapest a Ferenciek terén. A fővárosi kormányhivatal megadta a használatba vételi és fennmaradási engedélyt a fejlesztést végző Párizs Property Kft.-nek, míg a cégbíróság bejegyezte, hogy a társaság fő tevékenysége saját tulajdonú ingatlan adásvétele helyett szállodai szolgáltatás lett.

Az egykori Brudern-házból négy év alatt átalakított, műemlékvédettséget élvező szállodában 110 vendégszobát – ebből 18 lakosztályt –, 300 négyzetméteren konferenciateret, wellness- és fitneszrészleget, éttermet, bárt, illetve kávézót hoztak létre – írja az Mfor.hu. A chicagói központú Hyatt-lánc 54 országban tucatnyi különböző márkát tart fenn, ezek közül a Párisi Udvar Hotel Budapest a The Unbound Collection by Hyatt csoporthoz tartozik, amelynek Európában két további tagja van, a cannesi Hôtel Martinez és a barcelonai Hotel Sofia.

A budapesti luxushotelnek helyet adó ingatlanról szóló adásvételi szerződést öt éve, 2014. május 21-én írta alá a Mellow Moods csoport és az V. Kerületi önkormányzat. A vevő mintegy 7 millió eurót (akkori árfolyamon több mint 2 milliárd forintot) fizetett. A felújítás 2015-ben kezdődött meg, amelyet a kormány több módon is támogatott.

Itt még javában folynak a Párisi udvar felújítási munkálataiForrás: Pataky Zsolt

Egyrészt azt nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű beruházássá nyilvánította, aminek az a jelentősége, hogy a szükséges engedélyeket gyorsított eljárásban kaphatta meg a kivitelezésre alapított projektcég, a Párizs Property Kft. Másrészt a kizárólagos állami tulajdonú Eximbank 2016 májusában 22 millió eurós (mintegy 7 milliárd forintos) hitelt nyújtott a Mellow Mood tulajdonosainak, az Egyesült Arab Emírségekből származó Majdi Ayeshnek, valamint az évtizedek óta Budapesten élő Zuhair Awadnak és Sameer Hamdannak.

A beruházás azonban jócskán elhúzódott, a hotelnek az eredeti tervek szerint már két éve, 2017 májusában meg kellett volna nyílnia. A csúszást az Mfor.hu érdeklődésére a Párizs Property Kft. az előre nem látható, csak a munka előrehaladtával felmerült nehézségekkel magyarázta, például azzal, hogy a vasszerkezet a feltételezettnél rosszabb állapotban volt, mivel a korabeli anyagok összetétele nagyban különbözött a ma használatosoktól.

Hamarosan megnyílik az elegáns luxusszálló Párisi udvar épületébenForrás: Pataky Zsolt

Az elmúlt száz évben számtalan átalakítást hajtottak végre az épületen, és e munkák közben a szerkezetben komoly károsodások keletkeztek.

Az utóbbi évtizedekben nem végeztek az épületen szakszerű karbantartást, ezért a felső két szint átázott, a szerkezetek fagykárosodást szenvedtek. A passzázs műemlékvédelmi szakrestaurációja pedig szintén nagyon időigényes, aprólékos folyamat volt, amely 85 ezer munkaórát jelentett a szakemberekből álló csapatnak.

A Párisi udvar bejárata a Ferenciek tere felőlForrás: Pataky Zsolt

Ugyanakkor akadtak pozitív meglepetések is. Ilyen volt, amikor a bontásnál tízmillió forint értékben találtak a korábbi felújítások idején befalazott értékes elemeket, például Zsolnay kerámialapokat. Ezekből többet is sikerült beépíteni a felújítás során.

A csúszásnak is betudható, hogy a luxushotel kialakítása összességében közel 13 milliárd forintba került, majdnem 1,5 milliárddal többe, mint amennyivel kezdetben számoltak.