Görögtűz Athénban, felkészül Mexikó?

Soumaya Museum mexikó A világ legmeghökkentőbb múzeumai épületei
Soumaya Museum - Mexikó város, Mexikó
Vágólapra másolva!
A múlt héten lejtmenetbe kapcsoltak a nagyobb nemzetközi tőzsdék, a magyar börze azonban szembe menetelve az árral, emelkedésre volt képes. Kilőtt a görög tőzsde, Ausztriában viszont elromlott a hangulat, mert kiderült: a kormány után maga a kancellár is távozni kényszerül pozíciójából.
Vágólapra másolva!

A hét elején Európában emelkedtek a részvényárak, főként az autóipari papírok, miután a Fiat Chrysler és a Renault megerősítette, hogy tárgyalnak egy lehetséges fúzióról, amelynek eredményeként jelentősen tovább konszolidálódna az európai iparág és a világ harmadik legnagyobb autógyártója jönne létre - emeli ki a Takarékbank heti pénzpiaci összefoglalója. A brit tőzsde zárva tartott,

a görög piac pedig 6 százalékot ralizott, miután előrehozott választások lesznek az országban, és a jóval piacpártibb jobboldal az esélyesebb az eddigi szélsőbaloldali formáció helyett.

Az Athéni Értéktőzsde előtt görög zászló leng a görög fővárosban Forrás: MTI/EPA/Alkisz Konsztantinidisz

Óvatos optimizmussal indult a keddi kereskedés a nemzetközi tőzsdéken, de a nap végére felgyorsult az esés a növekvő politikai és kereskedelmi kockázatok miatt. Az európai befektetőket megijesztette, hogy az Európai Bizottság 3 milliárd euróra büntetheti az olasz kormányt a növekvő költségvetési hiány és államadósság miatt. A hangulatot tovább rontotta, hogy megbukott az osztrák kancellár az ellene indított bizalmatlansági indítvány miatt.

Erősödni tudott a BUX

Az európai tőzsdék 0,1-0,5 százalékot veszítettek az értékükből, élükön az olasz bankokkal. Ezzel szemben tovább menetelt a görög tőzsde a görög bankok vezetésével, mivel

az előrehozott választásokon esélyes konzervatív párt vállalkozásbarát programot ígért.

Nagyot estek ugyanakkor az amerikai tőzsdék, mivel Donald Trump szerint nem állnak készen a kínaiakkal való megállapodásra. Emiatt tovább szakadtak az amerikai hozamok, ami lehúzta a bankrészvényeket.

Aztán a hét közepétől kissé emelkedtek a részvénypiacok az előző napok lejtmenete után, a befektetők azon tanakodnak, hogy mennyire árazták be a piacok az elhúzódó amerikai-kínai kereskedelmi vitát. Ezzel kapcsolatban továbbra is ellentmondásos üzenetek váltják egymást: míg Donald Trump szerint a kínaiak hamarosan meg akarnak egyezni, a kínai vezetés keményített a retorikáján.

A csökkenő hozamok miatt estek a bankrészvények, a zuhanó olajárak miatt pedig az energiaszektor papírjai. A hetet végül 2,4 és 3 százalék közötti eséssel fejezték be az amerikai indexek, a német DAX 2,4, a londoni FTSE 1,6, a milánói börze pedig 2,8 százalékkal zárta alacsonyabban a hetet.

A Budapesti Értéktőzsde épületrésze a főváros V. kerületében, a Szabadság téri Bank Centerben Forrás: MTI/Jászai Csaba

A hazai tőzsde vezető indexe viszont a héten összességében 2,2 százalékos emelkedésre volt a képes, a vezető papírok pedig 1,6 és 4,8 százalék közötti pluszban zárták a kereskedést.

Az EP-választások hatása

A devizapiacon hétfőn szinte teljes oldalazásba állt vissza az euró a dollárral szemben, annak köszönhetően, hogy a befektetők pozitívnak értékelik, hogy az eddig megszokott, mainstream európai pártok továbbra is többséget alkothatnak az új Európai Parlamentben.

Pozitív tényező az is, hogy abban legalább egyetért ez a többség, hogy az eurót meg kívánják őrizni, és erősíteni szeretnék a szerepét, ami jó hír a közös devizának.

A hét második felében kissé erősödött a dollár, bár a hozamok esése miatt ezt igazából semmi sem indokolta, az euró gyengülését inkább az euróövezet gyengébb kilátásai okozták.

A forint azonban tovább erősödött, így a magyar fizetőeszköznél a fordulat már határozottabbnak tűnik.

A forint erősödését egyértelműen indokolják a kifejezetten erős hazai gazdasági adatok, így az első negyedévben 26 százalékkal bővülő beruházások is.

A Soumaya Múzeum Mexikóvárosban: a világ egyik legmeghökkentőbb formájú múzeuma Forrás: Getty Images/Miguel Tovar

A hét utolsó napján az euró második napja tudott érdemi erősödést felmutatni a fonttal szemben, miután a brit miniszterelnök lemondása jelentős belharcokat indított el a belpolitikában és jelenleg úgy áll, hogy a font májusi teljesítménye 2 év óta a legnagyobb mínuszt mutatja a közös európai devizával szemben.

Bajba kerülhet Mexikó

A japán jen menedékdeviza státuszának köszönhetően tovább dübörgött pénteken. Ezzel párhuzamosan

a mexikói fizetőeszköz 3 százalékot szakadt a vezető devizákkal szemben, miután nyilvánosságra került a hír, hogy az amerikai elnök büntetővámokat vetne ki Mexikóra.

A vámtarifákat Kínához hasonlóan szintén akár a 25 százalékos szintig emelné, amennyiben a 120 milliós közép-amerikai állam nem tartóztatja fel a saját és a dél-amerikai illegális migránsok tranzitáradatát.

Az EUR/USD végül 0,3 százalékkal mozdult el lefelé a múlt hét folyamán, mivel a piac és a határidős kamatlábak egyre inkább áraznak egy közeljövőben lehetséges Fed kamatcsökkentést.
A hazai fizetőeszköz egy hét alatt 0,2 százalékkal gyengült a dollárral szemben és ugyanennyivel erősödött az euró ellenében. A többi feltörekvő piaci deviza is hasonlóan vegyes, de inkább erősödő teljesítményt nyújtott a hét egészében.