A gazdaságvédelmi akcióterv még népszerűbbé teheti a kivát

könyvelő, könyvelés, adó, laptop, mérleg, számok, papír, toll, táblázat
Vágólapra másolva!
A 13+1 pontos gazdaságvédelmi akcióterv részeként idén decembertől megszűnik az egyszerűsített vállalkozói adó (eva) választhatósága, a kiva adókulcsa viszont csökken.
Vágólapra másolva!

Az evát 2003-ban vezették be, mint az első kisvállalkozói kedvezményes adózási forma. A változást az indította el, hogy a döntéshozók felismerték, szükség van bizonyos árbevétel alatt egy kedvezőbb adózási mód kialakítására.

Az eva 15 százalékos adókulccsal indult, viszont nem kellett áfát fizetni, vagyis a csökkentett adózás mellett még plusz bevétele is keletkezett a vállalkozónak áfaköteles tevékenység esetén. Ezzel ugyan csökkent a nem valós számlák kiállítása, de az evás vállalkozónak megérte számlát adni az árbevételi határig.

Később a 15 százalékos adókulcsot több lépésben 37 százalékig emelték, megszüntetve ezt a számlázási érdekeltséget, a bevételi értékhatár pedig 15-ről 30 millió forintra emelkedett.

A választhatóságban az idei év végén megszűnő evát az egyéni vállalkozóknál a kata, a cégeknél a kiva pótolhatja Forrás: Shutterstock

2012-ben aztán követte az evát a kisadózók tételes adója (kata) és a kisvállalkozói adó (kiva).

A kata ráadásul még kedvezőbb lett, mint az eva: a főállású egyéni vállalkozónak havi 50, a mellékállásúnak 25 ezer forintot kell fizetnie, amiben benne van az egészségbiztosítás, a nyugdíjjárulék, a személyi jövedelemadó, egyedül az iparűzési adót és a kamarai hozzájárulást kell ezen kívül megfizetnie.

A katás vállalkozók áfamentesek is lehetnek, a kezdeti 6-ról 12 millió forintra emelkedett ez az értékhatár, idén már az alanyi mentesség határa is ugyanekkora.

A kata sok evás céget elcsábított, de 6 ezer egyéni vállalkozó és 19 ezer cég még maradt az evában így is.

Az egyéni vállalkozóknak most már csak akkor van értelme ezt az adózási módot választani, ha nagyobb az árbevételük, mint 12 millió, de kisebb, mint 30 millió forint. Idén december 20-ig még választható a forma, utána viszont már nem, ám akik jelenleg az evában adóznak, azok megtarthatják ezt az adózási formát.

Míg az egyéni vállalkozóknak a kata, addig a cégeknek a kiva lehet a csábítóbb, mint az eva: ez egymilliárd forintos éves árbevételig és 50 alkalmazottig választható. A kiva a munkáltatói terheket valamint a társasági adót váltja ki, az adókulcsa az idei év végén 13-ról 12 százalékra csökken. Összevetve, a normál társasági adózásban a társasági adó 9 százalék, az osztalékot terhelő személyi jövedelemadó pedig 15 százalék.

2003 óta azonban nemcsak a társasági adó vagy a személyi jövedelemadó csökkent, hanem

most július 1-jétől újabb két százalékkal csökken a szociális hozzájárulási adó (szocho).

Ez a hatéves bérmegállapodás része, de a folyamat harmadik évi részleteként bekerült a gazdaságvédelmi akciótervbe is. A szocho ezzel 17,5 százalékra módosul, az összes munkáltatói teher így 19 százalék lesz (2016-ban még 28,5 százalék volt).

Forrás: Növekedés.hu