Minden évben nyolc millió tonna műanyag hulladék kerül az óceánokba, a Föld nagy felületű vizei valójában a túlélésükért küzdenek. A műanyag nemcsak a part mentén, hanem szinte mindenhol és mindenben megtalálható. A legmélyebb óceáni árkokban, a legtávolabbi partokon, a tenger minden szintjén, az általunk fogyasztott vízben, ételben, és még a belélegzett levegőben is. Az Adidas és a Parley a Run for the Oceans kezdeményezéssel próbál tenni valamit.

Az Adidas és a Parley által közösen létrehozott és máig együtt irányított kezdeményezés, az évente megrendezett Run for the Oceans (Futás az óceánokért) immár harmadik éve segít a Parley Ocean School iskolai program fejlesztésében.

Legutóbb 2018-ban a futam világszerte közel egymillió futót vonzott, és 1 millió dollárt hozott, az Adidas ugyanis minden megtett kilométer után egy dollárral járul hozzá a programhoz. Ebben az évben a futást még nagyobb léptékűre várják, ami a tengeri műanyagszennyezés válságának sürgőssége miatt most fontosabb is, mint valaha.

A Parley Ocean School célja, hogy oktasson és elkötelezetté tegyen egy új támogatói réteget az óceánok megőrzése és védelme érdekében. A program 100 ezer fiatalt képez a műanyag szennyezés által leginkább sújtott területeken abból a célból, hogy a fiatalok megértsék a tengeri műanyagszennyezés által okozott, összetett fenyegetést. A program a Maldív-szigeteken indult, ahol a Parley partnerségeket alakított ki a helyi oktatási minisztériummal, az iskolákkal és a helyi közösségekkel. Az Adidas és Parley számít a következő generációra, amely segíthet kiszabadítani az emberiséget a jelenlegi helyzetből. A Parley Ocean School tanterve biztosítja a tanulók számára a bolygó óceánjainak védelméhez szükséges készségeket, eszközöket és ismereteket.

A műanyag szennyezettség már kifejezetten veszélyezteti az emberiség jövőjétForrás: NurPhoto/Aditya Irawan/NurPhoto/Aditya Irawan

A következő generáció oktatásával párhuzamosan az Adidas és a Parley jelentős mennyiségű műanyaghulladéktól tisztították meg a tengeri környezetet, 2015-től a feldolgozott tengeri műanyaghulladékot sportruházatokká alakítva. Legalább egy tucat feldolgozott PET palack került az Adidas lábbelikbe. 2017-ben már egymillió pár újrahasznosított műanyagból készült cipővel álltak elő, tavaly ez a szám már elérte az ötmilliót, idén pedig minimum duplázni szeretnének, 11 millió darab ilyen cipő legyártásával.

A Parley és az Adidas célul tűzte ki azt is, hogy 2024-ig az összes termékében megszünteti az eredeti (erre a célra gyártott) poliésztert.

A Run for the Oceans program idén június 8. és 16-a között zajlik. Az Adidas minden futó minden kilométere után 1 dollárt fog befizetni a Parley Ocean School programba. Az idei cél 1,5 millió dollár összegyűjtése.

A Youtube-on látható az alábbi kampányvideó a programról.

A kampány a Facebookon, az Instagramon és a Twitteren is fut.

Forrás: Nationalgeographic.com