Betelt a pohár? Az USA lecsaphat a technológiai óriásokra

facebook
A Facebook logo is seen on a large screen in this photo illustration on 29 June, 2017, in Bydgoszcz,Poland . (Photo by Jaap Arriens/NurPhoto)
Vágólapra másolva!
Alaposan megrázta a hét elején a részvénypiacot, hogy egyes hírek szerint az amerikai hatóságok hivatalosan is elkezdhetik trösztellenes vizsgálatok alá vonni a nagy technológiai cégeket. A Facebook, az Apple és társaik ugyanis túl nagyra nőttek, és ezt most már a felügyelő szervek is megelégelhetik.
Vágólapra másolva!

Nagyot zuhantak a hét elején az olyan technológiai óriások részvényei, mint a Google mögött álló Alphabet, az Amazon, a Facebook, valamint az Apple. Péntek délután óta ugyanis folyamatosan szivárognak arra vonatkozó hírek, hogy az amerikai szabályozói szervek elkezdhetnek érdemben vizsgálódni az óriások eltúlzott méretei és befolyásaik miatt. A hírek szerint az Igazságügyi Minisztérium vizsgálódik a Google, az Amazon, illetve az Apple ügyében, míg a Facebook esetében a Szövetségi Kereskedelmi Bizottság (FTC) nevű kormányügynökségnél folynak vizsgálatok – írja a MarketWatch.

Ezt követően, amerikai idő szerint hétfő este, azzal kapcsolatban érkeztek hírek, hogy

a képviselőház Igazságügyi Bizottsága általában is vizsgálódna a technológiai szektorban fennálló versenyhelyzet miatt.

Mindezek után nem okozott hatalmas meglepetést, hogy a hétfői kereskedés során az Alphabet részvénye 6,1 százalékot, a Facebooké 7,5 százalékot, míg az Amazon és az Apple papírja 4,6, illetve 1 százalékot gyengült.

Méret és befolyás

Ez a négy társaság ugyanis az öt legértékesebb amerikai technológiai vállalat között van, kombinált piaci értékük pedig megközelíti a 3 ezer milliárd dollárt. Érdemes megjegyezni, hogy a Microsoft eddig nem került szóba a trösztellenes vizsgálódások kapcsán, pedig a 2000-es években éppen ellene folyt le az USA történelmének legnagyobb ilyen eljárása.

Túl nagyra nőttek a technológoai óriások Forrás: AFP/Anadolu Agency/Aytug Can Sencar

A Facebook ellen egyébként is folyik már FTC vizsgálat adatvédelmi jogsértések miatt, míg

a Google ellen már 2013-ban is levezényeltek egy széleskörű trösztellenes vizsgálatot, azonban akkor azt nem követte érdemi lépés.

Pénteken a The Wall Street Journal számolt be arról, hogy az Igazságügyi Minisztérium éppen lefekteti az alapokat ahhoz, hogy megnyíljon a lehetőség egy szövetségi trösztellenes nyomozás előtt a Google ellen.

Hétfőn egyik nagy technológiai vállalat sem kommentálta hivatalosan a fenti értesüléseket. Ezzel együtt maga az amerikai kormány sem tett hivatalos nyilatkozatot a hírekkel kapcsolatban.

Mindenkinek elege van?

Mindazonáltal ezek az eljárások igencsak illeszkednének a jelenlegi amerikai kormány narratívájába, amely szerint a nagy technológiai cégeket nem szabályozzák megfelelően a törvények, és nem csupán az adatkezelési gyakorlataik megkérdőjelezhetők, de a méreteikből adódó befolyásuk is. Nem véletlen, hogy az elmúlt időszakban többször került elő a téma, hogy érdemes lenne megfontolni az olyan gigászok, mint a Facebook vagy az Amazon feldarabolását.

Mark Zuckerberg cége sokaknak okozott fejfájást az elmúlt években Forrás: AFP/Gerard Julien

Az amerikai jobboldal 2016 óta folyamatosan komoly kritikákat fogalmazott meg a nagy techcégekkel szemben, azonban

nem egyértelmű, hogy határozott választóvonal lenne a kérdésben a republikánusok és a demokraták között.

A 2020-as demokrata elnökjelölti versenyben induló Elizabeth Warren szenátor például támogatja az Amazon, a Facebook és az Google feldarabolásának ötletét, míg egy másik demokrata szenátor, Amy Klobuchar szintén igen gyakran kritizálta a Facebookot.

Ezzel együtt pedig Európában sincs manapság könnyű dolguk a technológiai óriásoknak. Az EU például tavaly nyáron rekord méretű, 5,6 milliárd dolláros trösztellenes bírságot szabott ki a Google-re az Android operációs rendszer miatt – ez már a harmadik ilyen nagy bírság volt három év alatt. Idén pedig a Spotify zeneszolgáltató nyújtott be panaszt az Európai Bizottsághoz azzal kapcsolatban, hogy szerinte az Apple arra használja az App Store-t, hogy versenyhátrányba hozza a riválisokat.

A hétfői részvénypiaci zuhanások a nagy amerikai indexek teljesítményén is meglátszottak.

A technológiai cégeket tömörítő Nasdaq index 1,6 százalékot esett, míg az A S&P 500 0,3 százalékot. A Dow Jones elkerülte a gyengülést, azonban a mutatóban az említett cégek közül csupán az Apple szerepel.