Tíz napig megújuló energiák látták el a Fekete-hegyek országát

montenegro, kotor, perast
Perast városa
Vágólapra másolva!
Soha nem fordult még elő az, hogy a kicsiny balkáni ország, Montenegró, ilyen hosszú időre száműzni tudta energiaellátásából a hagyományos energiahordozókat. Most viszont - írja egy szakportál - tíz napig kizárólag megújuló források biztosították, a szükségesnél több energiát.
Vágólapra másolva!

Crna Gora, azaz, újlatin nyelvi alakjában Montenegró, vagyis a "Fekete-hegyek országa", új rekordot állított fel a megújuló energiaforrások használatában.

A kormányzat jelentése szerint, a május 24-től június 2-ig terjedő időszakban, az ország minden szükségletnek elegendő energiát kitermelt megújuló forrásokból.

A 10 napos periódus alatt, Montenegró 82 millió kilowattórát nyert tiszta energiákból, ami még több is, mint az erre az időszakra vonatkozó 75 millió kilowattórás szükséglet

- áll a podgoricai kormány közleményében.

Perast városa Montenegróban Forrás: Pixabay.com/falco

A termelésben nagy szerep jutott a Krnovo és a Mozura szélfarmoknak, melyek a vizsgált ciklusban az ország energiaszükségletének 12 százalékát adták.

Május 28-ra már 28 százalékra emelkedett részesedésük az energiamixből.

A Krnovo egyébként egy francia-osztrák vegyesvállalat építésében készült el 2017 novemberére, 120 millió eurós költséggel, melyhez az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank 48,5 millió eurós kölcsönt folyósított. A 46 megawattos névleges teljesítményű Mozurát pedig március végén kapcsolta be, egyelőre tesztüzemi jelleggel, az üzemeltetést elláttó állami tulajdonú társaság. A montenegrói kormány tavaly decemberben bejelentett energetikai célkitűzései szerint, a Mozurának idén 110 gigawattórányi teljesítményt kell majd leadnia, hozzájárulva ahhoz, hogy a szélenergia részesedése az ország termeléséből stabilan 9 százalék legyen, az elektromosság megújuló forrásokból való kinyerése pedig 61 százalék.